Připadá mi skoro neuvěřitelné, že se ještě ve fotopotřebách (takový ty obchody, kolem jejichž výloh chodíme zírat na nový fotoaparáty a objektivy, z nichž většinu asi nikdy nebudeme vlastnit) prodávají filmy. A jako zázrak mi přišlo, když firma Kodak uvádí na trh nový film. Jasně, že je Kodak spojen s vývojem filmů, ale měl jsem za to, že se plně přetransformoval na produkci senzorů pro digitální fotoaparáty (nově spolupracuje s Leicou na 37 Mpx senzoru doeS dvojky).
Abych to nezamluvil. Nový film se jmenuje Ektar 100 a bude se vyrábět v citlivosti ISO 100. Jméno dostal po filmu se stejným názvem, který měl citlivost ISO 25 a velmi nízkou zrnitost. Nová emulze by měla mít stejně nízkou zrnitost, ale díky větší citlivosti nebude nutno fotit všechno ze stativu.
Kromě nízké zrnitosti se nový film vyznačuje extrémní ostrostí a velkou sytostí barev, což ho nedělá moc vhodný pro portréty, ale určitě se bude hodit krajinky, módu atd. Na portréty jsou vhodnější filmy Kodak Professional Portra.
Kodak Ektar 100 by se měl začít prodávat ve všech dobrých amerických a kanadských fotopotřebách od začátku října (a všude jinde od začátku listopadu) ve velikosti 135-36 (kinofilm).