Firma Olympus oživila po padesáti letech populární fotoaparáty PEN, které se vyznačovaly jednoduchostí a malou velikostí, novým modelem Olympus E-P1.
Pokud se nemýlím, je Olympus E-P1 teprve druhým fotoaparátem, který využívá technologii senzoru Micro Four Third (mikro 4/3), jenž má poloviční velikost plnoformátového senzoru (ale pořád je větší než senzor u kompaktů). To samozřejmě přináší výhody při zmenšování velikosti fotoaparátů a objektivů, ale nevýhodou je větší šum než u fotoaparátů s plnoformátovým senzorem.
Micro na začátku názvu znamená, že fotoaparát nemá komoru se zrcadlem, proto je možno jeho velikost zmenšit až téměř na velikost většího kompaktu.
Takže tu v podstatě máme fotoaparát s výměnnými objektivy o velikosti kompaktu, který bude fotit lepší fotky než kompakt, což je naprosto vynikající. Osobně, jako Canoňák, doufám, že Canon a Nikon (na tom mi samozřejmě tolik nezáleží), uvedou na trh v blízké době podobný foťák. Bylo by parádní mít náhradní malé tělo s možností použití stávajících objektivů.
Vypadá to, že jsem lehce odbočil od Olympusu E-P1. Jeho kompletní specifikaci najdete na českých stránkách Olympusu, ale nejdůležitější údaje podle mně jsou tyto:
Kovové tělo s 12.3 Mpx Live MOS senzorem, u kterého lze nastavit citlivost od ISO 100 do ISO 6400, a který zaznamenává fotografie na formát RAW, JPEG. Kromě toho umí natáčet HD 720p video (1280 x 720 px a bohužel opět 30 fps). Dále u fotoaparátu najdete třípalcový LCD s LiveView (živý náhled), antiprachový filtr a zabudovaný stabilizátor obrazu s účinností až 4 expoziční kroky. Ve fotoaparátu se budou používat SD/SDHC karty. Objektivy ZUIKO DIGITAL a OM bude možno připojit k tělu pomocí adaptéru. Rozměry Olympusu E-P1 jsou 126 x 70 x 36.4 mm a hmotnost 410 g.
Teď to důležité: cena ve světě je stanovena na 749 dolarů, 599 liber nebo 749 euro za tělo.
Jestli budete chtít tělo s objektivem 14-42mm tak zaplatíte 799 dolarů, 699 liber nebo 749 euro (ten poslední údaj asi nebude dobře).
Cena u nás ještě nebyla stanovena, ale můžete si ji později zjistit na Megapixelu.cz. Já si dovoluju odhadnout, že se tělo bude prodávat za 18 000 kč a s objektivem 14-42mm zaplatíte o 3 tisíce víc.
Fotoaparát Olympusu E-P1 by se měl začít prodávat od poloviny července 2009.
Na pár fotografií vyfocených Olympusem E-P1 se můžete podívat na dpreview.com.
Pár filmů natočených pomocí fotoaparátu najdete o stránku dál na stejném webu.