Adobe Lightroom 5.x a Adobe Camera Raw 8.x

Fórum o všem, co se týká programů Lightroom a Adobe Camera Raw
Odpovědět Téma
leschek
Administrátor
Tykání: Yes
Kontaktovat uživatele:

Adobe Lightroom 5.x a Adobe Camera Raw 8.x

Nepřečtený příspěvek od leschek »

Adobe Lightroom 5

2188

Programátoři v Adobe opravdu nezahálí. Není to tak dlouho, co byl představen Lightrom 4 a už tu máme k volnému otestování nový LR 5, který nerozšiřuje LR o další nové moduly jako tomu bylo u předchozí verze, ale zato přináší, kromě jiného, několik zajímavých novinek týkajících se úprav fotek v modulu "Develop" ("Fotokomora").

Před tím, než se pustím do psaní o novinkách chci jen upozornit, že odkaz na stažení beta verze Lightroomu 5 a její omezení najdete na úplném konci tohoto příspěvku. Před stažením si přečtěte ty omezení, ať později nejste zbytečně překvapení.

Novinky v Lightroomu 5

Původně jsem se takhle rozepisovat nechtěl, ale nakonec popis novinek dopadl tak jak dopadl. Je opravdu dlouhej, protože jsem se do něho zařadit i malé a ještě menší novinky a skoro u všech jsem se docela rozepsal. Pokud vás zajímají jen ty nej nové funkce, tak můžete použít následující odkazy: radiální filtry, retušování, automatické úpravy perspektivy a "smart previews" ("chytré náhledy").

Taky můžete přejít přímo na novinky v jednotlivých modulech: "Library" ("Knihovna"), "Develop" ("Fotokomora"), Mapa, "Book" ("Kniha"), "Slideshow" ("Prezentace") a další novinky nezávislé na modulech.

Poznámky:
  • Překlady v závorkách a na skrýnšotech jsou moje pojmenování funkcí, které se určitě bude lišit od překladu, který snad jednou Adobe vydá. Více o mé češtině do Lightroomu najdete v tomto článku.
  • Fotky jde zvětšit kliknutím.
  • Jestli najdete v textu nějaké nesrovnalosti nebo chyby, nebo máte k LR 5 Beta nějaké otázky, tak použijte tlačítko odpovědět.
Systém

LR 5 nebude možné nainstalovat na Windows Vista a na Mac OS X 10.6 Snow Leopard, takže musíte mít nejméně Windows 7 se servisním packem 1 nebo Mac OS X 10.7. Kromě toho by měl systém splňovat minimální požadavky, což je:
  • Intel® Pentium® 4 or AMD Athlon® 64 processor u Windowsů nebo vícejádrový procesor Intel procesor s 64-bitovou podporu u Maců
  • Grafická karta podporující nejméně DirectX 10
  • 2GB RAM (doporučeno 4GB)
  • 2GB místa na disku
  • Rozlišení monitoru 1024×768
  • DVD mechanika, pokud budete instalovat z DVD, ale LR5 půjde i stáhnout
  • Připojení k netu pro některé funkce, které to vyžadují, jako je publikování na FB, Flickru, mapy atd.

Modul "Library" ("Knihovna") (nahoru)

Import souborů ve formátu PNG
  • Lightroom nově umožňuje importovat soubory ve formátu PNG.
  • PéeNGéčka jde upravovat, spravovat a vyhledávat jako ostatní soubory.
  • Průhledné části jsou zobrazeny bíle.
  • LR neumí ukládat soubory ve formátu PNG, takže, pokud je budete chtít z LR exportovat nebo upravit v PS, musíte je uložit (exportovat) ve formátu TIFF nebo PSD.
Ověřování DNG souborů

DNG soubory vytvořeno nějakým softwarem od Adobe obsahují "MD-5 Hash" kontrolní součet, který lze porovnat se současnými daty a zjistit, jestli soubor není poškozen. V dřívějších verzích to LR dělal jen jednou a kdo chtěl, musel použít externí program. Nyní LR nabízí možnost kontroly DNG souborů v modulu "Library" ("Knihovna") v meníčku "Library" ("Knihovna") -> "Validate DNG Files" ("Ověřit DNG soubory").

Po kontrole vyskočí okno, ve kterém můžou být následující hlášky:
  • “All DNG files in this catalog are valid” ("Všechny DNG soubory v tomto katalogu jsou ověřené") - tohle je dobrý. Pozor na to, že hláška mluví o katalogu, ale ověřují se jen zobrazené soubory (ve vybrané složce, kolekci atd.) - jde o chybu beta verze.
  • "Not Validated" ("Neověřené") - tohle znamená, že soubory neobsahují kontrolní součet (třeba DNG soubory přímo z foťáku) a tak je nejde ověřit.
  • "Bad DNG Files" ("Špatné DNG soubory") - tohle znamená, že došlo ke změně kontrolního součtu a soubory jsou poškozené. Stiskněte "Show in Library" ("Zobrazit v knihovně"), což vytvoří kolekci s těmito fotografiemi, takže je budete moci později opravit (znovu vygenerovat).

Nové možnosti filtrování a tvorby chytrých kolekcí

Nové možnosti použitelné při tvorbě chytrých kolekcí ("Smart Collections") a při filtrování fotek. Mimo jiné se dá nyní filtrovat podle různých vlastností rozměrů obrázku (velikost delší/kratší strany, poměr stran atd.), velikosti fotek (MPx), barevného profilu, stavu chytrého náhledu, jestli jde o soubory PNG atd.

Zamčení polohy zoomu

V meníčku "View" (Zobrazit") je nová možnost "Lock Zoom Position" ("Zamknout polohu zoomu"), která by měla, pokud je zatržená, zoomovat ve fotkách na stejné místo, což by mohlo zjednodušit třeba porovnávání fotek.

Poznámka: Buď to nefunguje, nebo jsem nepochopil, jak to fungovat má.

Modul "Develop" ("Fotokomora") (nahoru)

Zvýšení rychlosti

Modul "Develop" ("Fotokomora") se otevírá rychleji než dřív, nástroje na paletce "Basic" ("Základní úpravy") lze použít o něco dříve, "Clarity" ("Průzračnost") a potlačení šumu funguje rychleji. V podstatě jde o maličkosti, kterých si všimnete až potom, co se vrátíte na starší verzi LR.

"Radial Filter" ("Radiální filtr")

Radiální filtr je podobný odstupňovanému (přechodový) filtru s tím rozdílem, že má tvar kroužku nebo elipsy. Asi největší uplatnění to má při vytváření mimostředové vinětace, ale jdou s ním provádět i další úpravy, protože obsahuje stejné jezdce úprav jako odstupňovaný filtr:

2189 2190

Tady je menší příklad toho, co jde s radiálním filtrem dělat. Nejdřív výchozí fotka vína, jehož odrůdu si už nepamatuju:

2191

Fotka je docela v pohodě, ale listí je kapku světlejší a tak jsem se rozhodl ho trochu ztmavit, aby víno víc vyniklo. Nejdřív jsem umístil na fotku radiální filtr okolo trsu hroznů:

2192

Nejlepší je začít uprostřed plochy, kam se filtr má umístit a pomocí tažené myší roztáhnout filtr podle potřeby. Alternativně lze filtr vytvořit i od kraje - viz. klávesová zkratka "Alt".

Filtr jde upravovat pomocí čtyř bodů, který jsou na vnějším kruhu.

Umístěním kurzoru do kroužku a tažením jde filtr posunout jinam.

Pokud se umístí kurzor zvenku blízko kroužku, tak jde filtr natočit.

Fotka po použití filtru vypadá nějak takto. Ve výchozím nastavení se upravuje to, co je okolo kroužku filtru:

2193

Pokud někoho zajímají úpravy, tak jsem snížil expozici o 1.5 kroku a pomocí vyvážení bílé jsem přidal trochu žluté a zelené:

2194

Pomocí klávesové zkratky "Ctrl + Alt + kliknutí na středový bod filtru" jsem filtr duplikoval (na stejném místě se vytvořil úplně stejný filtr jako byl ten první), což zdvojnásobilo původní úpravu. Ale ne nadlouho, protože jsem na nastavení filtru invertoval masku (na dalším obrázku si všimněte úplně dole zatrženého políčka), takže jsem upravoval vnitřek kroužku filtru. Protože jsem chtěl zvýraznit modrou barvu hroznů, přetáhl jsem barvu vyvážení bílé do modra a odstín jsem posunul do fialové. Dál jsem trochu upravil stíny a světla a přidal zanedbatelně sytosti. Zato jsem ale hrozny docela doostřil:

2195

Tady je fotka po druhém filtru:

2196

Všiml jsem si, že modrá barva ovlivnila barvu listů v blízkosti hroznů a tak jsem se rozhodl přidat další dva radiální filtry. Napřed jsem nastavil levej filtr, duplikoval ho a nový filtr jsem posunul doprava a natočil jak bylo třeba (tohle jsou dva spojený skrýnšoty):

2197

U filtrů jsem jen přidal pomocí vyvážení bílé zelenou a žlutou a invertoval masku, abych upravoval vnitřek filtru. Po této akci jsem dostal konečný obrázek, který pro srovnání dávám vedle toho výchozího:

2191 2198

Málem jsem zapomněl. Pomocí jezdce "Feather" ("Prolnutí") jde upravit jemnost přechodu okraje filtru.

Pár užitečných klávesových zkratek:
  • "Alt + tažení myší" - pokud vám nevyhovuje kreslení radiálního filtru od prostředku, tak podržte "Alt" a budete ho tvořit od jednoho z bodů. Pokud upravujete tvar existujícího filtru, tak pomocí "Altu" budete upravovat jen vybraný bod, takže protilehlý bod zůstane na místě. Mnohem pochopitelnější je to vyzkoušet než o tom číst.
  • "Shift + tažení myší" - udělá kulatý filtr nebo pokud filtr upravujete, zachová jeho tvar.
  • "Alt + Shift + tažení myší" - kombinace dvou předchozích možností.
  • "Ctrl + dvojklik" - vytvoří nový radiální filtr, který se na všech stranách dotýká okrajů fotky. Pokud dvojkliknete na středový bod existujícího filtru, tak to filtr upraví tak, aby se dotýkat všech okrajů fotky.
  • "Ctrl + Alt + kliknutí na středový bod filtru" - duplikuje existující filtr.
Duplikování lokálních úprav

Radiální a odstupňovaný filtr a tahy štětcem úprav jde duplikovat pomocí klávesové zkratky "Ctrl + Alt + kliknutí na středový bod filtru nebo štětce". Duplikáty filtrů jde i posunout, takže můžete použít stejný efekt na více místech. Více jsem o tom psal před chvílí u příkladu s vínem u radiálního filtru.
Tahy štětcem úprav přemístit nejdou, ale zase jde duplikací znásobit efekt štětce v případě, že nestačí rozsah jezdců.

Retušovací štětec

Asi všichni ví, že LR má kulatý nástroj na odstraňování teček z fotek. Od páté verze má LR i retušovací štětec, kterým lze používat jako štětec a malovat jím na plochu podle toho, co chcete vyretušovat nebo naklonovat. Velmi se to podobá retušovacímu štětci z PS, který je ale o něco lepší. Pravděpodobně to je tím, že se v PS upravují jednotlivé body obrázků (které se jednou změní a už tak zůstanou) a v LR se úpravy píšou do databáze nebo do xmp souboru (takže se načte obrázek a k němu se dopočítávají změny uvedené v databázi nebo xmp souboru). Tím, přinejmenším na pomalejších kompjůtrech, dochází k velmi nepříjemnému zpoždění, což dělá problémy při přesném umístění zdrojové oblasti (to je oblast, odkud se zkopíruje část obrázku do vámi vybrané oblasti). Přes to všechno je nový retušovací štětec opravdu dobrej a už nebude třeba tak často otevírat PS kvůli menšímu retušování. Úplně jsem zapomněl, že retušovací štětec je vlastně předělaný nástroj "Spot Removal" ("Odstranění bodů"). Jak vidíte, moc nastavení nemá:

2199 2200

Tady je příklad, co se se štětcem dá dělat. Nejdřív výchozí fotka sošek, který se nacházeli v jednom kambodžským templu:

2201

Rozhodl jsem se na fotce odstranit palmu vlevo a listí v pravém horním rohu. Otevřel jsem nástroj na odstranění teček, vybral možnost "Heal" ("Léčit") a zamaloval levou palmu:

2202

Lightroom sám pak vybral na fotce (zdrojovou) oblast, odkud se bude část obrázku kopírovat na tu část, kterou jsem zamaloval:

2203

Pokud je to potřeba, tak jde pomocí středových teček upravit polohu zdrojové oblasti, aby se co nejvíc podobala zamalované části. V mém případě jsem jen trochu zarovnal okraj zídky, na které stojí socha, aby na ní nebyl odskok. Dalším krokem bylo zamalovat pravý horní roh:

2204

A jako v předchozím případě i teď LR sám zvolil nejvhodnější zdrojovou oblast (všimněte si středových teček (které nejsou uprostřed) a šipky, která ukazuje, že se bude kopírovat ze zdrojové oblasti na tu zamalovanou):

2205

Pokud se podíváte na levou stranu fotky, tak uvidíte menší nepřesnosti (světlejší ploška na obloze a flíček nad zídkou), který jsem zaretušoval menším štětcem. To se bohužel neobešlo bez problémů. Prvním bylo výše zmíněné zpoždění a čekání (čím více retuší, tím pomalejší se mi LR zdá) a druhým problémem bylo to, že bohužel nejde jen přejet okraj předchozího štětce, protože tím se štětec vybere a vy najednou posunujete středovým bodem, což může úplně rozes.at rozhodit předchozí snažení. Jediným možným způsobem je najet na předchozí štětec zvenku (přinejmenším střed prvního kliknutí novým štětcem na obrázek musí být mimo předchozí štětec), což může být , pokud máte víc štětců na menším prostoru, problém. Naštěstí se dá vrátit na paletce s historií do předchozího stavu.

Pokud se na předchozí obrázek podíváte pozorně, tak můžete vidět, že má po retušování trošku světlejší pravý rožek a tmavší oblohu po palmě nalevo což šlo vcelku snadno opravit pomocí pár radiálních filtrů. Tady je výchozí a výsledná fotka:

2201 2206

Zviditelnění teček

Nástroj "Spot Removal" ("Odstranění bodů") přináší ještě jednu novinku. Dole pod náhledem obrázku na liště s nástroji se nachází nová možnost "Vizualize Spots" ("Zviditelnit body")

2207
2208

, pomocí které se obrázek změní na psychodelickou černobílou mazanici, která zvýrazní špínu na senzoru:

2209

Všechny kroužky v horní části jsou špína na senzoru. Dole je to trochu horší, protože Ganga ve Varánasí je sama o sobě hodně špinavá a tak spousta teček je špína v řece. Nicméně špína na senzoru má tvar mezikruží (donutu) a tak se špína v řece a na senzoru přece jen rozlišit dá. Abych nezapomněl, pomocí jezdce lze změnit sílu efektu. Jo a dá se retušovat i na tom psychodelickým náhledu.

Pár užitečných klávesových zkratek:
  • "Ctrl + tažení myší" - Vytvoří v místě kliknutí kulatý štětec (nejdřív nastavte velikost štětce) a dokud budete držet "Ctrl" můžete tažením myší vybírat nejlepší zdrojovou oblast.
  • "Ctrl + Alt + tažení myší" - V místě kliknutí vytvoří střed kruhového štětce, jehož velikost se upravuje tažením myší.
  • "Shift + tažení myší" - Budete moci táhnout jen vodorovně nebo svisle.
  • "Shift a kliknutí myší" - Přidá k už vytvořenému štětci kulatý štětec. Musí se klikat zvenku - více na příkladu se soškama. LR bude znovu hledat zdrojovou oblast.
  • "Alt + kliknutí myší" - Smaže vybraný štětec.
  • "H" - Skryje štětce z obrázku
  • "A" - Zviditelní body

Úprava perspektivy

Úpravy perspektivy na obrázcích už v LR existují (na paletce "Lens Correstions" ("Korekce objektivů") -> záložka "Manual" ("Manuální")), ale LR 5 se to automatizuje, což může ušetřit spoustu času. Na paletce je nová záložka "Basic" ("Základní"), na které je několik nových možností a způsobů, jak obrázek srovnat:

2210 2211

Nahoře můžete zatrhnout (a já to u prvních dvou možností doporučuju):
  • "Enable profile corrections" ("Povolit korekce založené na profilu") - Automaticky srovná v závislosti na objektivu různá zkreslení jako je soudkovitost atd. Pokud jste stiskly jednu z možností srovnání obrázku před povolením korekcí založených na profilech objektivů, klikněte na možnost "Reanalyze" ("Znovu analyzovat").
  • "Remove Chromatic Aberration" ("Odstranit chromatickou aberaci") - Automaticky odstraní chromatickou aberaci, což jsou takový nejčastěji červeno - zelený linie, který se objevují na hranách objektů ve fotce (nejlíp je to vidět při 100% zvětšení v rozích fotek focených širokáči).
  • "Constrain Crop" ("Omezit oříznutí") - Ořízne obrázek tak, aby na něm nebyly vidět bílé okraje, které se vytvoří úpravou perspektivy (je to pěkně vidět na příkladech, který budou následovat) a taky zachová původní poměr stran. Tato možnost velmi často funguje sqěle, ale občas, při silnějších úpravách jako jsou ty na následujících příkladech, se může stát, že ořízne obrázek tak jak nechcete. V podstatě to funguje tak, že se LR snaží zachovat co největší část obrázku, aby byl poměr stran takový, jako má originální obrázek (nebo ořez - při použití klávesové zkratky "Alt" - více o něco dál). Z toho důvodu je asi lepší udělat ořez manuálně a tuto možnost nezatrhávat.
Tím se konečně dostáváme k tlačítkům, pomocí kterých lze automaticky upravit perspektivu fotky. Musím říct, že korekce fungují opravu dobře, ale záleží na obrázku, která možnost je pro něho nejlepší, takže je dobrý experimentovat a zkusit víc možností. Jako obvykle přidávám příklad, vlastně v tomto případě, příklady dva. Tady jsou originální fotky, na kterých byla předem provedena úprava zkreslení objektivu (proto to vyboulení). Aby bylo líp vidět, co jednotlivé možnosti s fotkama dělají, neořezával jsem okolní bílou plochu:

2212 2213

Pokud pomineme tlačítko "Off" ("Vypnout"), což vypne úpravy perspektivy, máme tu první možnost "Auto" ("Automaticky"), která u spousty obrázků funguje výborně, ale pokud se podíváte na následující příklady, tak si všimněte, že u prvního obrázku budovy na boku pořád ještě trošku padají a u druhé fotky padají kolmice napravo:

2214 2215

Tlačítkem "Level" ("Rovina") se srovnají vodorovné linie, jako je horizont, nebo střechy budov. V podstatě se tím opraví natočení obrázku:

2216 2217

Tlačítkem "Vertical" ("Kolmice") se srovnají kolmé, padající linie a zdá se, že i rovina. Pro druhý obrázek je to, podle mě, nejlepší volba:

2218 2219

A nakonec tu je tlačítko "Full" ("Všechno"), které srovná úplně všechno, ale zase to může vést k deformacím, takže přestože je to pro první obrázek nejlepší volba, tak pro druhou fotku to použít nejde:

2220 2222

Pokud máte před začátkem srovnávání obrázek ořízlej nebo máte provedený nějaký úpravy na záložce "Manual" ("Manuální"), tak se srovnáním předchozí úpravy vyresetují (vypadá to, že úprava jezdce "Distortion" ("Deformace") zůstane zachovaná). Pokud ale chcete úpravy zachovat, tak během kliknutí na jednu z možností srovnání obrázku podržte klávesu "Alt". Tohle může být docela užitečný v případě ořezu, ale jinak to obrázek spíš rozhodí.

Nový jezdec "Poměr stran"

2223 2224

Na paletce na paletce "Lens Correstions" ("Korekce objektivů") -> záložka "Manual" ("Manuální") se objevil nový jezdec "Aspect" ("Poměr stran"), pomocí kterého jde upravovat šířka nebo výška obrázku, což se může hodit pro vytažení budov nebo zeštíhlení osob. Na příkladu je jezdec posunut na hodnotu -50 a +50 (v tomto pořadí):

2225 2226

Kopírování nastavení a synchronizace

Při kopírování úprav z jedné fotky do druhé jde kopírovat nové dvě možnosti:
  • "Upright Mode" ("Způsob srovnání") - Zkopíruje pro použití na druhé fotce způsob automatického srovnání fotky (to jsou ty nový automatický možnosti na paletce s korekcemi objektivů). Na druhé fotce se ten způsob použije, ale důležité je, že se fotka zanalyzuje a je upravená podle toho, co na jí vyfocený.
  • "Upright Transforms" ("") - Podobné jako předchozí, ale fotka se nezanalyzuje, takže je upravená identicky jako první fotka (nezáleží na tom, co je naní vyfoceno).

Čtení barev v LAB profilu

Pokud upravujete na fotkách barvy, tak určitě víte, že je jednodušší číst hodnoty v LAB než v RGB (o čtení LAB barev jsem psal tady). Hodnoty se zobrazí pod histogramem (ale už ne třeba na kapátku pro vyvážení bílé) :

2227

a pokud je chcete použít, klikněte pravým myšítkem na histogram a vyberte "Show Lab Color Values" ("Zobrazit hodnoty LAB barev"):

2228 2229

"Soft Proofing" ("Kontrolní náhled barev")

Kontrolní náhled barev je v LR od předchozí verze. Nyní je v zobrazení porovnání fotek nová možnost "Curent State" ("Současný stav"), která zobrazí nalevo fotku se současnými úpravami bez vybraného profilu a napravo fotku s úpravami a vybraným profilem. Dřív se zobrazoval nalevo obrázek před provedením úprav.

Ořezávání

Pokud se po oříznutí fotky nastaví oříznutí na poměr stran ("Aspect") tak se nový poměr stran aplikuje do vytvořeného obrázku (dřív se poměr stran aplikoval do celé fotky). Na dalším obrázku je oříznutá fotka:

2230

Po vybrání poměru stran 1:1

2234 2235

se vytvoří takovýto ořez (všimněte si, že je vysoký jako byla výška předchozího oříznutí):

2231

Jestli vám tohle chování nevyhovuje, zmáčkněte při vybírání poměru stran klávesu "Alt". V tomto případě se vytvoří nový ořez z celé fotky:

2232

V modulu "Library" ("Knihovna") na paletce "Quick Develop" ("Rychlá Fotokomora") se ořezávání fotky na poměr stran chová jako dřív tj., že se provede oříznutí z celé fotky a nebere se v potaz předchozí oříznutí.

Další novinkou, která se týká ořezávání fotek je překrytí vodítky, což na obrázku takto (jsou použitý vodítka ukazující poměr stran, ale jde jich vybrat víc):

2233

Pokud chcete překrytí vodítky aktivovat, najděte meníčko "Tools" ("Nástroje") -> "Crop Guide Overlay" ("Překrytí plochy oříznutí vodítky") a vyberte tam možnost "Aspect Ratios" ("Poměry stran"):

2236 2237

Pak ve stejném meníčku klikněte na "Choose Aspect Ratios..." ("Vybrat poměry stran..."), což otevře následující okýnko, ve kterém můžete vybrat, které poměry stran chcete zobrazit:

2238

Nakonec, opět ve stejném meníčku, můžete kliknout na možnost "Choose Overlays to Cycle..." ("Vybrat vodítka ke střídání") a ve vyskočeném okně můžete vybrat, která vodítka chcete střídat:

2239 2240

Indikace zastaralé verze zpracování ("Process version")

Když není fotka zpracovávaná v nejnovější verzí zpracování (to jsou ty 2003, 2010, 2012), tak se na paletce histogramu objeví něco jako blesk (vpravo dole):

2241

Když na tento symbol kliknete, tak se fotka aktualizuje na nejnovější verzi zpracování.

"Smart Previews" ("Chytré náhledy")

Této funkci se taky říká Proxy soubory a je to naprosto úžasná věc. V podstatě jde o to, že se vytvoří náhledy obrázků v katalogu, které můžou být upravovány, i když jsou samotný soubory nepřipojený (tj. když jsou třeba na externím disku, který nemáte zrovna s sebou). Do těch úprav se počítají úpravy v modulu "Develop" ("Fotokomora"), "Library" ("Knihovna") a Mapa, publikování v různých službách (FB, Flickr atd.), exportování fotek a jejich posílání emailem.

Fotka se upraví na chytrém náhledu a po připojení originálu se úprava převede na něho a začne se používat originál. Fotky, které mají chytré náhledy se načítají v modulu "Develop" ("Fotokomora") rychleji, i když jsou připojený.

2245 2246

Chytré náhledy jde vytvořit při importování fotek, kde je možnost "Build Smart Previews" ("Vytvořit chytré náhledy"), při importování z jiného katalogu, exportování jako katalog ("Export as Catalog") nebo po výběru fotek (které jsou už v katalogu) v modulu "Library" ("Knihovna") v meníčku "Library" ("Knihovna") -> "Previews" ("Náhledy") -> "Build Smart Previews" ("Vytvořit chytré náhledy"). U jednotlivých fotek jde chytrý náhled vytvořit i kliknutím na textu stavu fotky (více o několik řádků dál).

Chytré náhledy jde smazat v modulu "Library" ("Knihovna") v meníčku "Library" ("Knihovna") -> "Previews" ("Náhledy") -> "Discard Smart Previews" ("Odstranit chytré náhledy").

Že se právě používá chytrý náhled (a že je originální fotka nepřipojená) se pozná podle ikony (tmavý obdélníček), která je na v pravém horním rohu na náhledech fotek:

2242

Na paletce s histogramem je ikona a text se stavem fotky, který může být: "Smart Preview" ("Chytrý náhled"), "Original Photo" ("Originální fotografie"), "Original + Smart Preview" ("Originál + Chytrý náhled") a "Photo is Missing" ("Fotografie chybí"):

2243 2244

Fotky s určitým stavem chytrého náhledu lze najít pomocí nových možností filtrování a tvorby chytrých kolekcí.

Chytré náhledy jsou uloženy ve složce "..... Smart Previews.lrdata", která leží ve stejném adresáři jako katalog (místo teček si dejte název vašeho katalogu).

Chytré náhledy jsou vygenerované ztrátové DNG soubory se délkou delší strany 2540 px. Díky tomu si uchovávají vlastnosti Rawů a velikost JPEGů.
Pokud nějakou nešťastnou náhodou smažete váš jediný originál fotky, můžete chytrý náhled exportovat jako DNG a udělat z něho nový originál - samozřejmě s menší kvalitou a rozměry, ale lepší něco než nic, že?

Pokud není originál připojen, tak 1:1 zoom zazoomuje jen na velikost chytrého náhledu.

Ostření a redukce šumu lze provést i na chytrém náhledu, ale po připojení originálu je vhodné fotku dotunit.

Při opravdu velkých úpravách (extrémní úprava expozice) se můžou na chytrých náhledech začít objevovat artefakty, které po připojení originálu zmizí.
Originální fotky, které nejsou připojené nejde smazat, protože nejsou připojené. LR vám dovolí fotku pouze odstranit z katalogu, ale ta pořád zůstane na disku. Nejlepší asi je označit fotku nějakou barvou (třeba červeně) nebo ji označit praporkem "Rejected" ("Zamítnuto") a smazat ji, až po jejím připojení.

Mapový modul (nahoru)

Fotky jde nyní přetahovat na jednotlivá uložená místa na panelu "Saved Locations" ("Uložená místa") - více o mapovém modulu v samostatném článku. Opačně jde taky uložená místa přetahovat na fotky. Jakýkoliv z těchto způsobů přidá na fotku souřadnice uloženého místa.

Směr

2247 2248

V metadatech je nové pole "Direction" ("Směr"), do kterého můžete napsat směr. Ten se tam zobrazí jako jeden z osmi hlavních směrů. Do políčka můžete zadávat vlastní údaje, ale záleží na vybraném jazyku jak je tam můžete napsat. V případě angličtiny můžete do políčka napsat následující (můžete napsat jednu z verzí, která není v závorce. Písmeno směru se automaticky zkonvertuje na slovo. Nezáleží na velikosti písmena. Pokud se zadá údaj špatně, vyskočí hláška):
  • N - North (Sever)
  • NE - North-East (SV - Severovýchod)
  • E - East (V - Východ)
  • SE - South-East (JZ - Jihovýchod)
  • S - South (J - Jih)
  • SW - South-West (JZ - Jihozápad)
  • W - West (Z - Západ)
  • NW - North-West (Severozápad)
Kromě toho můžete číslem zadat i stupně (nemusí být s označením stupně), ale ty budou zkonvertovány do nejbližšího směru, ale při najetí myší nad políčko se zobrazí údaj ve stupních (normálně je to výraznější - ta průhlednost je chyba skrýnšotu):

2249

Nemám GPS zaznamenávající směr, ale předpokládám, že nový foťáky to zapíšou do EXIFu automaticky.

Modul "Book" ("Kniha") (nahoru)

Automatické číslování stránek

Na paletce "Page" ("Stránka") jde zatrhnout možnost "Page numbers" ("Čísla stránek"), což zobrazí na stránkách jejích číslování. V nabídce vedle toho můžete vybrat, kde na stránce chcete číslo zobrazit:

2250 2251

Klikněte pravým myšítkem na stránku, kterou chcete mít jako číslo 1 a vyberte z nabídky možnost "Start Page Number" ("Začít číslovat stránky"):

2252 2253

Ve stejné nabídce zaklikněte možnost "Apply Page Number Style Globally." ("Aplikovat styl čísel stránek globálně"), vyberte jedno číslo stránky (klikněte na něho, čímž se zvýrazní) a přejděte na paletku "Type" ("Písmo"), kde můžete upravit vzhled čísel (vybrat font, jeho velikost, barvu):

2254 2255

Vlastní stránky

Při tvorbě knih se dá vzhled stránky vybrat z mnoha přednastavených šablon. Sice se ještě nedá vytvořit úplně nova šablona, ale jde použít jednu ze stávajících a pomocí jezdců na paletce "Cell" ("Buňka") jde zvýrazněnou buňku upravit:

2256 2257

Všimněte si malých čtverečků před jednotlivýma jezdcema. Když je čtvereček bílý, znamená to, že je propojen s ostatníma jezdcama. Pokud je čtvereček šedý, tak lze jezdcem posunovat nezávisle na ostatních. Buňky jde jenom zmenšovat a tak je asi lepší vybrat šablonu s většíma buňkama.

Po úpravě buněk jde nové rozložení stránky uložit kliknutím pravým myšítkem na upravovanou stránku a výběrem možnosti "Save as Custom Page" ("Uložit jako vlastní stránku"). Nové rozložení se pak objeví v kategorii "Custom Pages" ("Vlastní stránky").

Když kliknete na vybranou vlastní stránku pravým myšítkem, můžete vybrat možnost "Remove From Custom Pages" ("Odstranit z vlastních stránek") a šablonu odstranit. Další možnost je přidat stránku mezi oblíbené stránky pomocí možnosti "Add Layout To Favorites" ("Přidat rozložení do oblíbených"):

2259

Textová pole

Při tvorbě knihy lze nyní pomocí tlačítek"Add Page Text" ("Přidat text stránky") a "Add Photo Text" ("Přidat text fotografie") na stránku přidat text stránky a text obrázku (nejde o klasický text, spíš o popisek obrázku a stránky). Tlačítka se objeví na zobrazení jedné nebo dvou stránek po vybrání celé stránky nebo buňky pro fotku:

2260 2261

Do textového pole fotky jde kromě vlastního textu nyní přidat jakýkoliv text z metadat (dřív to bylo jen několik údajů o fotce), takže tam jdou přidat třeba GPS údaje, copyright atd. Text jde určit pomocí tokenového editoru šablon, který najdete na paletce "Text" - tohle by bylo na delší návod, na který v tomto článku už není místo.

Při použitá textu z metadat se text objeví automaticky po přidání fotky do buňky.

Textová pole jde na stránce posunovat pomocí možností na paletce "Text".

Standardní papír při tisknutí knih v Blurbu

V nabídce s výběrem papíru knihy nabízí Blurb nový, levnější, papír, který je zobrazen pod názvem "Standard" ("Standardní").

Označení oblíbeného rozložení stránky

Pokud je rozložení stránky mezi oblíbenýma, tak se na něm v pravém horním rohu zobrazí kolečko, podobné kolečku signalizujícímu, že je fotka v kolekci.

Pokud rozložení stránky mezi oblíbenýma není, můžete najet myší nad rozložení, objeví se kolečko, pomocí kterého jde rozložení přidat mezi oblíbené:

2258

Modul "Slideshow" ("Prezentace") (nahoru)

V modulu Slideshow jde nyní vytvořit prezentace, která obsahuje i videa. Kromě toho byla zlepšená synchronizace fotek se soundtrackem a přidána podpora pro Retina monitory (i když se tomu asi už monitor neříká).

Modul "Print" ("Tisk")

V tomto moduly byly přejmenovaný tlačítka pro tisknutí na "Printer..." ("Tiskárna") a "Print" ("Tisknout"). Tlačítka se ale chovají stejně jako před tím:

2262

Další novinky nezávislé na modulech

Průhlednost

Pokud vyberete "Edit in Photoshop" ("Upravit ve Photoshopu") zůstane zachovaná průhlednost fotky u souborů ve formátu TIFF a PSD.
Při exportování do TIFFu můžete zatrhnout novou možnost "Save Transparenci" ("Uložit průhlednost"):

2263 2264

Počítání velikosti na disku

V meníčku "Edit" ("Upravit") - "Catalog Settings..." ("Nastavení katalogu...") na záložce "File handling" ("") můžete zobrazit kolik místa zabírají náhledy ("Preview Cache") a chytré náhledy ("Smart Previews"):

2265 2266

Pozor na to, že to jsou hodnoty pro katalog a ne pro celý LR, ve kterém můžete používat více katalogů.

"Full screen" ("Na celou obrazovku")

Po stisknutí klávesy F se dostanete na full screen mód, který skryje úplně všechno (i kurzor, pokud se nehýbe) a zůstane (naštěstí) vidět jen fotka. Ven se z toho dostanete opětovným stisknutím eFka.

Hláška o skrytí lišty s nástroji a filtry

Pokud náhodou skryjete lištu s nástroji nebo lištu s filtrama, pomocí kláves "T" a "\" zobrazí se následující hláška upozorňující na to, že je pomocí těchto kláves znovu obnovíte:

2267
2268

Mimochodem lišta s nástroji je tohle:

2269

Překrytí lupy mřížkou a liniemi

Lupa se v LR říká náhledu jedné fotky. Nyní jde v modulu "Develop" ("Fotokomora") a "Library" ("Knihovna") zobrazit překrytí mřížkou a nebo pomocnými liniemi.

V meníčku" View" ("Zobrazit") -> "Loupe Overlay" ("Překrytí lupy") můžete vybrat možnosti "Grid" ("Mřížka") a "Guides" ("Pomocné linie"), které překryjí obrázek v Lupě. Zobrazení mřížky jde povolit i na liště s nástroji pod obrázkem.

Pomocí klávesy "Ctrl" můžete u mřížky nastavit velikost buněk a krytí (všimněte si šipek při najetí nad slovo "Opacity" ("Krytí"):

2270 2271

U pomocných linií můžete pomocí stejné klávesy změnit polohu linií (to se hodí třeba pro kontrolu svislosti nebo vodorovnosti). Uprostřed linií se objeví madlo, za které můžete linie přetáhnou jinam:

2272

Pokud chcete linie znovu vycentrovat, dvakrát na madlo klikněte.

Síla barevného označení náhledů

Pokud rádi označujete fotky barvou, můžete nyní nastavit sílu barvy, která je zobrazená na náhledech obrázků. Na příkladech je nastavení 20% a 50%:

2273 2274

Změnit to můžete v meníčku "View" (Zobrazit") -> "View Options" ("Možnosti zobrazení") na paletce "Grid View" ("Zobrazení mřížky"), kde je možnost "Tint Grid cells with label colors" ("Odstín barevného označení na buňkách s náhledy"):

2275 2276

Změny v těchto nastaveních se nemusí potvrzovat.

Koncové značky

Pamatujete jak na konci panelů byly zobrazený různý divný symboly? Tak v novém LR5 z nich zbyl už jen "Small Flourish" ("Rozkvět (Malý)):

2277

Pokud na značku kliknete pravým myšítkem, tak můžete vybrat možnost "Panel Ends Marks" ("Koncové značky panelů") a pod ní buď "None" ("Žádná") nebo "Go to Panel End Marks Folder" ("Přejít na složku koncových značek"), kam můžete přidat vlastní značky:

2278 2279

Fungují třeba obrázky ve formátu PNG, ale je třeba je zmenšit na požadovanou velikost, protože se nepřizpůsobí šířce paletek. Nakonec můžete skončit s podobnou hrůzou jako já:

2280

"Splash Screen" ("Úvodní obrazovka")

I splash screen jde upravit. Stačí vytvořit složku s názvem "Splash Screen" ve složce s předvolbama Lightroomu, kterou obvykle najdete někde tady: C:\Users\Jméno uživatele\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom\. Místo jména uživatele vložte svoje jméno.

Restartování Lightroomu

V okně s předvolbama, které otevřete v meníčku "Edit" ("Upravit") -> "Preferences..." ("Předvolby...") najdete na první záložce "General" ("Všeobecně") vlevo dole tlačítko "Restart Lightroom" ("Restartovat Ligtroom"), který funguje výborně, pokud potřebujete přepnout do jiného jazyka, nebo když se LR zpomalí a vy máte pocit, že by mohlo pomoct jeho restartování.

Omezení beta verze (nahoru)
  • Katalog z dřívějších verzí nejde aktualizovat na LR 5 Beta. V konečné verzi to ale určitě půjde. To ale neznamená, že LR 5 Beta nemůžete použít. Stačí si v něm vytvořit nový katalog a začít testovat.
  • Asi nejbezpečnější je zkopírovat fotky do nové složky a tu načíst do katalogu. Tím vám zůstanou zachovány předchozí fotky.
  • Katalogy vytvořený v Betě by měl jít aktualizovat na pozdější konečnou verzi. Ale není to úplně jistý, takže mě nekamenujte, pokud to nepůjde.
    Podle videa v následujícím příspěvku, na kterém hovoří členové LR týmu to půjde, takže není třeba mít strach. Je to chvilku po 36 a půl minutě
  • Jako obvykle můžou být (a jsou) v beta verzi chyby. Neočekává se, že by vám beta verze smazala fotky nebo zničila počítač, ale přece jen to je testovací verze, takže opatrně.
  • LR 5 Beta by neměl omezit (a mě neomezuje) instalaci nějaké z dřívějších verzí LR.
  • LR 5 Beta můžete zkoušet úplně zadarmiko až do doby, kdy bude vydána finální verze LR 5.0.
  • Teoreticky by se ve finální verzi LR mohly objevit další funkce, které v beta verzi zatím nejsou, třeba rozpoznávání tváří.
  • Zatím není s LR 5 Beta kompatibilní žádný Adobe Camera Raw plugin (bude to verze 8), takže se při výběru možnosti "Edit in Photoshop" ("Upravit ve Photoshopu") objeví okýnko s výběrem různých možností zpracování fotky:

2281
    2282
    • "Render Using Lightroom" ("Vykreslit pomocí Lightroomu") vyrendruje obrázek v LR a otevře ho správně v jakékoliv verzi PS.
Lightroom 5 Beta můžete stáhnout po přihlášení na Adobe Labs.

leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Adobe Lightroom 5 a (zatím ještě ne) Adobe Camera Raw 8

Pár novinek o budoucnosti Lightroomu a Adobe Camera Raw 8.x
  • Lightroom

Donedávna se nemuseli fotografové starat o budoucnost programů, které používají a o to, jaký vliv na jejich práci bude mít rozhodnutí jedné společnosti přestat prodávat normální licence. To se změnilo po oznámení Creative Cloudu (CC), kdy fotografové najednou zjistili, že se Lightroom - jejich oblíbený program pro správu fotek a úpravu Rawů - možná v budoucnu taky stane jen součástí CC (Poznámka: nyní se LR prodává pořád samostatně a zároveň je součástí CC - můžete si vybrat, co je pro vás výhodnější). Tato nejistota nebo ztráta důvěry v Adobe jako firmu, která se stará o své zákazníky vedla k obrovskému množství komentářů na téma "Alternativa k LR a PS". Tyto starosti fotografů pak vedli k tomu, že se na Hangouts videu o LR5 pro Google+ zeptali Adobe Product Managera Toma Hogartyho na budoucnost LR mimo CC. Ten na otázku odpověděl, že LR nebyl součástí CS balíčku profesionálních programů, a že nemají v úmyslu udělat z LR program založený jen na předplatném, a že v dohledné budoucnosti chtějí LR udržet v současném (licenčním) stavu (pan Hogarty se vyhnul slovu navždy, takže jen můžeme spekulovat, co znamená dohledná budoucnost). Kromě toho je na videu několik zajímavých informací, např., že prý LR tým zkoumá možnost přidání funkce pro redukci rozmazání fotek pohybem foťáku, která se objeví ve Photoshopu CC, ale určitě to nebude v LR5.

A taky pokud fotografové budou požadovat spojování fotek do HDR přímo v LR, tak se to v některé z budoucích verzí LR může objevit.

Tady je zmíněné video:

[BBvideo 640,360][/BBvideo]

Takže se zdá, že hrozba CC pro LR je přinejmenším na nějakou dobu zažehnána. Abych řekl pravdu, tak sám nevím, jak se k tomu postavit. Jestli má smysl budovat v LR katalog s klíčovýma slovama a dalšíma věcma, o které bych mohl přijít pokud se někdy v budoucnosti LR stane jen součástí CC. V tom případě bych se asi musel poohlídnout po nějaké alternativě a těžko říct, jestli by do dalšího programu šel katalog z LR zkonvertovat. A čím později se to stane, tím víc budu mít v LR fotek a tím víc budu na LR závislej.
  • Adobe Camera Raw 8.x

Adobe Camera Raw (ACR) je určena pro Photoshop CC, ale v Adobe se rozhodli že ACR 8.x udělají kompatibilní i s Photoshopem CS6. Pro PS CS6 nebudou nové verze ACR 8.x zahrnovat nové funkce, které jsou stejné jako v LR5 v modulu "Develop" ("Fotokomora"), ale jen kompatibilitu s novými fotoaparáty, a pokud to chápu dobře tak i nové profily objektivů.

Další věcí by mělo být to, že pokud upravíte nějakou fotku pomocí nových funkcí v LR5, tak by se měla po aktualizaci na ACR 8.x správně vykreslit pomocí Photoshopu CS6.

Co se týče doby, po kterou bude ACR 8.x podporovat PS CS6, tak se na Lightroom journalu objevila následující věta:
    Lightroom journal napsal:I don’t have a timeline for how long this camera raw support will continue for Photoshop CS6 but I want to be consistent with our past policy of providing raw support for currently shipping products.
    která volně přeloženo znamená, že zatím v Adobe neví, jak dlouho budou podporu pro PS CS6 poskytovat, ale podpora by měla vydržet po dobu, co se bude PS CS6 prodávat. Jinak řečeno, jestli Adobe pohřbí PS CS6 příští týden, už se nemusí nikdo podpory nových fotoaparátu dočkat.

Adobe Camera Raw 8.1 RC pro PS CS6 a DNG Converter 8.1 RC

1089

V Adobe Labs vydali nové RC verze Adobe Camera Raw Pluginu 8.1 RC pro PS CS6 a DNG Converteru 8.1 RC, které přináší podporu pro tyto nové fotoaparáty:
  • Hasselblad H5D-60
  • Olympus PEN E-P5
  • Olympus PEN E-PL6
  • Phase One IQ260 (předběžná podpora)
  • Pentax Ricoh GR
  • Panasonic LUMIX DMC-G6
  • Panasonic LUMIX DMC-LF1

Podpora objektivů

Jako obvykle byly do programů přidány i nové profily objektivů umožňující automatické korekce zkreslení a vinětace:
[tr][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Objektiv[/b][/td][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Bajonet[/b][/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon PowerShot G1 X[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon PowerShot G15[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Hasselblad HCD 4.8/24[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Hasselblad[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon Coolpix A[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon Coolpix P330[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon [/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon AF-S Nikkor 80-400 mm f/4.5-5.6G ED VR[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon [/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]HD Pentax-D FA645 Macro 90mm F2.8ED AW SR[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Pentax[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]HD Pentax-DA 560mm F5.6ED AW[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Pentax[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sigma 30mm F1.4 DC HSM A013[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon, Sigma[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sigma 17-70mm F2.8-4 DC Macro OS HSM C013[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sigma 19mm F2.8 DN A013[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Olympus, Sony[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sigma 30mm F2.8 DN A013[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Olympus, Sony[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Zeiss Apo Sonna T* 2/135 ZE[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Zeiss Apo Sonnar T* 2/135 ZF.2[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Zeiss Touit 1.8/32[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Zeiss Touit 2.8/12[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony[/td][/tr]
Poznámky

ACR 8.1 zahrnuje i podporu pro HiDPI displeje.

ACR 8.1 RC vyprší platnost 30. 06. 2013, ale jako obvykle bude do té doby vydána finální verze.

Odkazy

Více informací o ACR 8.1 RC a DNG Convertoru 8.1 RC (v ang.) najdete na Adobe Labs

Oba programy můžete stáhnout na Adobe Labs, kde musíte zatrhnout souhlas s licencí (čtvereček před větou "By downloading the software....").
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Adobe Lightroom 5.x a Adobe Camera Raw 8.x

Adobe Lightroom 5, Adobe Camera Raw 8.1 pro PS CS6 a DNG Converter 8.1

V Adobe vydali finální verze Lightroomu 5, Adobe Camera Raw 8.1 (ACR 8.1) pro PS CS 6 a DNG Converteru 8.1. Pozor na to, že ACR 8.1 je jen pro Photoshop CS 6, takže neobsahuje nové funkce jako LR 5, ale jen u něj došlo k opravě pár chyb a přidání několik foťáků a profilů objektivů. ACR 8.x pro PS CC a s novýma funkcema jako má LR 5 v modulu "Develop" ("Fotokomora") bude vydán zároveň s PS CC, což by myslím mělo být do 14 dnů.

Podpora nových fotoaparátů v ACR 8.1, LR 5 a DNG Converter 8.1

Protože byl LR5 Beta vydán několik týdnů před ACR 8.1 RC, neobsahoval ještě podporu pro všechny fotoaparáty, které měl v sobě ACR 8.1 RC. Nyní je tento rozdíl srovnán a oba programy podporují stejné fotoaparáty. Tzn., že LR 5 nyní podporuje i foťáky, které jsem napsal už v předchozím příspěvku o ACR 8.1 RC a u ACR 8.1 se nic nemění (včetně předběžné podpory pro Phase One IQ260).

Nové profily objektivů v ACR 8.1 a LR 5

To, co bylo napsáno o fotoaparátech platí i pro nové profily objektivů, jejichž seznam najdete v předchozím příspěvku o ACR 8.1 RC.

Novinky v Lightroomu 5

Od beta verze bylo v LR 5 opraveno přes 400 chyb a kromě toho bylo přidáno následující:
  • Sdílení fotek na Behance Publish Service.
  • Podpora tetheringu (focení do počítače) pro Nikon D600.

Známé problémy v Lightroomu 5

V LR 5 je zůstalo několik problémů, které, ač to Adobe nikde nereklamuje, budou s největší pravděpodobností opraveny (alespoň některé z nich) v některé z dalších verzí LR a já doufám, že se tak stane dřív než později. Tady je jejich seznam:
  • Ve celoobrazovkovém režimu nebude zobrazen další obrázek ve vašem výběru, pokud před tím, než přejdete na celoobrazovkový režim, vyberete sérii fotek.
  • Celoobrazovkový režim nepodporuje přehrávání videa.
  • Chybí chybová hláška o tom, že nepřipojená videa nebo fotky nejsou importovány do "Slideshow" ("Prezentace").
  • Ve funkci manuálního "slideshow" ("prezentace") se často stane, že není zobrazena fotka, která se nachází za video klipem.
  • Vlastní šablona pro "Slideshow" ("Prezentaci") má na exportu velikost jen 480×270 px. Tohle se týká jen vlastních šablon vytvořených v předchozích verzích LR.
  • "Slideshow" ("Prezentace") se občas zobrazí jako černá obrazovka. K tomuto dochází, jen pokud je jako první políčko vybráno video.
  • Hodnocení hvězdičkami nefunguje při prohlížení nebo náhledu "prezentace".
  • Smazání knihy v modulu "Book" ("Kniha") může občas způsobit, že se ztratí jiná kniha (nepíše se, jestli na furt nebo jen na chvíli).
  • Když je originální soubor nepřipojen, tak se nezapíšou změny v XMP metadatech.
  • Na Windowsech 8 nejsou rozpoznány foťáky od Canonu při tetheringu (focení do počítače).
  • Pokud se přesunou fotky na jiný disk, tak se ztratí z Lightroomu nepřipojené fotky.
  • U videí vytvořených Apple iPhonem nejsou importována GPS metadata.
  • Při importu videí přímo z foťáku nejsou importována základní metadata videí. Pokud se videa zkopírují nejdřív na hard disk, tak se metadata importují.
  • Fotky upravené pomocí procesu 2003 nesprávně zobrazí krok v historii "Post Crop Vignette: Paint Overlay". Výběr následující položky v historii může resetovat existující úpravy fotky, které jsou za zmíněnou položkou. Toto smazání nastavení je nevratné, ale týká se jen fotek upravených pomocí procesu 2003.
Několik dalších nových chyb najdete v následujícím příspěvku. Skoro se zdá, že někdo vydání LR 5 uspěchal.

Chyby opravené v Adobe Camera Raw 8.1 pro PS CS6

V ACR 8.1 byly opraveny následující chyby:
  • Při úpravě pomocí jezdce "Fill Light" ve verzi zpracování 2010 občas mohlo docházet ke vzniku artefaktů.
  • Při použití nástroje na odstranění červených očí nastaveném na 100% ztmavení došlo k zesvětlení úpravy místo k jejímu ztmavení.
  • Omezení výchozí hodnoty doostření při úpravě fotek z fotoaparátu Fuji X100s.
Cena LR 5, odkazy na stažení a aktualizace

Adobe Camera Raw 8.1 - ACR 8.1 lze stáhnout přes aktualizátor ve Photoshopu CS6

DNG Converter 8.1 - Windows, Mac

Lightroom 5 - Windows a Mac - Z rozbalovací nabídky si můžete vybrat jazyk a operační systém, který používáte. Po kliknutí na tlačítko "Download now" vyskočí okýnko, do kterýho budete muset zadat svoje Adobe ID (vytvoření je zadarmiko).

Nový Lightroom 5 stojí v ČR - € 129,15 a ve světě $149. U nás můžete LR 5 koupit tady. LR 5 má pořád i starý licenční model (takže ho nemusíte platit měsíčně jako ostatní produkty v CC), ale můžete ho mít i jako součást cloudu.
Aktualizace (z jakékoliv předchozí verze) a studentská/učitelská licence stojí v ČR - € 72,57 a ve světě $79.

Po dobu jednoho měsíce můžete používat trial verzi LR 5. Po uplynutí této doby budete muset koupit licenci.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

LR 5 - Další chyby

Zdá se, že nová verze Lightroomu 5 má více chyb než je zdrávo. Kromě už známých problémů popsaných v předchozím příspěvku, se objevilo několik dalších, potenciálně (podle toho, co v LR děláte) velkých chyb:
  • Pokud se exportují obrázky ve velikosti menší než 1/3 originální velikosti, tak nemusí být použito nastavení výstupního doostření ("Output sharpening") a redukce šumu. Tohle má vliv na ty, kteří v LR připravují fotky pro zobrazení na webu. Obejít to jde tak, že se exportuje větší fotka a ta se zmenší (a doostří) v nějakém editoru. Tato chyba je potvrzená Adobem.
  • Pokud zobrazíte fotky v publikační kolekci (fotky připojené k publikační službě), jste na modulu "Library" ("Knihovna") a máte v hlavní části LR zobrazeny náhledy ("grid") fotek (tj., že nemáte otevřenu jen jednu fotku, ale náhledy fotek) a dole fotky ve filmovém pruhu (což je obvyklé), tak se může stát, že nahoře jsou vybrány jiné fotky než dole. Díky tomu se může stát (zvlášť když skryjete dolní filmový pruh), že budete pracovat na úplně jiných fotkách, než si myslíte, což může vést v extrémním případě vést i ke smazání fotek. Proto používejte k výběru fotek spodní filmový pruh.
    Mě se tuto chybu nepodařilo reprodukovat a zatím není ověřena ani v Adobe, ale fotograf Jeffrey Friedl o tom napsal článek na svým blogu, kde je i skrýnšot, který to potvrzuje.
Při instalaci LR 5 (vyzkoušeno s trial verzí) zůstane zachovaná předchozí instalace LR (kromě LR 5 Beta, která se odinstaluje a fotky z ní najdete v katalogu LR 5), takže pokud si po zkonvertování nesmažete starý katalog nebo starší verzi LR neodinstalujete, budete se moci vrátit k předchozímu LR. Protože se jedná o celkem závažné chyby, tak doufám, že Adobe brzo vydá aktualizaci.

Aktualizace (13.06.2013) k druhé chybě:

Podle všeho se jedná o chybu, kterou lze s jistým úsilím reprodukovat i v LR3 a LR4. Protože si toho ale zatím nikdo nevšiml, zdá se, že se jedná o velmi zřídka se vyskytující chybu. V každým případě je bezpečnější vybírat fotky na filmovém proužku, pokud používáte publikační kolekce.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Lightroom 5.2 RC, Adobe Camera Raw 8.2 RC pro PS CS6 a PS CC a DNG Converter 8.2 RC

1089

Vývojářský tým firmy Adobe vydal nové RC verze Lightroomu 5.2 RC, Adobe Camera Raw Pluginu (ACR) 8.2 RC pro Photoshop CS6 a CC a DNG Converteru 8.2 RC .

Podpora pro nové fotoaparáty

Všechny výše zmíněné programy nově podporují tyto fotoaparáty:
  • Canon EOS 70D (předběžná podpora)
  • Casio Exilim EX-ZR800
  • Fujifilm FinePix HS22EXR
  • Fujifilm FinePix HS35EXR
  • Fujifilm FinePix S205EXR
  • Fujifilm FinePix F805EXR
  • Fujifilm X-M1
  • Sony DSC-RX1R
  • Sony DSC-RX100 II(předběžná podpora)
Podpora nových profilů objektivů

Všechny výše zmíněné programy (kromě DNG Converteru, který, myslím, nepodporuje profily objektivů) nově podporují tyto profily objektivů:
[tr][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Objektiv[/b][/td][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Bajonet[/b][/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E 35mm F1.8 OSS[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Hasselblad LF16mm F2.8[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Hasselblad[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Hasselblad LF18-55mm F3.5-5.6 OSS[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Hasselblad[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Hasselblad LF18-200mm F3.5-6.3 OSS[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Hasselblad[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]GoPro Hero3 Black[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]GoPro[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]GoPro Hero3 Silver[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]GoPro[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]GoPro Hero3 White[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]GoPro[/td][/tr]
Novinky a opravy v Lightroomu 5.2 RC

Kromě nových fotoaparátů a profilů objektivů přináší LR 5.2 RC i opravy řady chyb, které se nějak nepodařilo vychytat při vydání LR 5 a několik nových funkcí. Nejdříve opravené chyby:
  • Katalog, ve kterém jsou fotky zpracované procesem 2003 přidával při konverzi na LR 5 katalog do obrázků poořezovou vinětaci.
  • Stisknutí tlačítka "Reset" během stisknutí klávesy "Shift" způsobilo náhlé ukončení (pád) LR.
  • Výstupní doostření ("Output Sharpening") a redukce šumu nebylo aplikováno na fotky, které byly zmenšeny na méně než 1/3 původní velikosti.
  • Při výběru fotografie v publikační službě v okně s mřížkou s náhledy mohlo dojít k výběru nesprávných fotografií.
  • Pokud jste během prezentace ("Slideshow") klikli pravým myšítkem na obrazovku, tak nešlo opustit prezentaci pomocí klávesy "Esc".
  • Importní dialog zůstal prázdný v případě složek, které obsahovaly PNG soubory s doplňkovými soubory XMP.
  • Panel metadat zobrazil po úpravě publikované fotografie nesprávné informace. K tomuto docházelo jen pokud byla metadata upravena po publikování fotky.

A nyní novinky:
  • Pod "Potlačením barevného šumu" ("Color Noise Reduction") na panelu "Detaily" byl přidán nový jezdec "Smoothness" ("Vyhlazení"???), který by měl pomoci omezit nepravidelně se vyskytující skvrnité artefakty/tečky.

2559 2560
  • Vylepšení nástroje "Bodového léčení" ("Spot Healing Brush")
    • Nový jezdec "Prolnutí" ("Feather")

2555 2556
    • Metoda pro automatické nalezení zdroje by měla nyní lépe pracovat s obrázky, na kterých jsou plochy s texturou jako například kameny, kůra nebo listí.
    • Metoda pro automatické nalezení zdroje nyní upřednostňuje plochy v ořezovém obdélníku.
  • Velikost chytrých náhledů byla pro delší stranu zvýšena na 2560px (o 20px).
  • Vylepšení nástroje "Štětec úprav" ("Local Adjustment Brush")
    • Kliknutí pravým myšítkem (PC) nebo "Control" + kliknutí (Mac) na značku editačního bodu zobrazí nabídku s možností duplikování bodu, jeho smazání nebo resetování všech štětců.

2557 2558
    • "Control" + "Alt" + "tažení" (PC) / "Command" + "Option" + "tažení" (Mac) editačního bodu duplikuje nastavení bodu.
Novinky v ACR 8.2 RC pro PS CC

ACR 8.2 RC pro Photoshop CC (ACR 8.2 RC pro PS CS6 se tohle netýká) přináší kromě podpory nových fotoaparátů a profilů objektivů i následující vylepšení:
  • Interaktivní histogram, což znamená, že se dá do histogramu kliknout a tažením v něm změnit nastavení Expozice, stínů, světel, bílých, a černých (jezdci, který by měly být na základním panelu). Pokud používáte LR, tak tuto funkci určitě znáte.
  • Pod "Potlačením barevného šumu" ("Color Noise Reduction") na panelu "Detaily" byl přidán nový jezdec "Smoothness" ("Hladkost"???), který by měl pomoci omezit nepravidelně se vyskytující skvrnité artefakty/tečky.
  • Oddělení kontroly automatické teploty ("Auto Temperature ") a automatického odstínu ("Auto Tint"), které najdete, když zmáčknete klávesu "Shift" a dvojkliknete na jezdec "Teplota" ("Temperature") nebo "Odstín" ("Tint").
  • Nyní jsou dostupné "Workflow" předvolby (po kliknutí na odkaz workflow?)
  • Vylepšení nástroje "Bodového léčení" ("Spot Healing Brush")
    • Nová kontrola prolnutí ("Feather")
    • Metoda pro automatické nalezení zdroje by měla nyní lépe pracovat s obrázky, na kterých jsou plochy s texturou jako například kameny, kůra nebo listí.
    • Metoda pro automatické nalezení zdroje nyní upřednostňuje plochy v ořezovém obdélníku.
  • Vylepšení nástroje "Štětec úprav" ("Local Adjustment Brush")
    • Kliknutí pravým myšítkem (PC) nebo "Control" + kliknutí (Mac) na značku editačního bodu zobrazí nabídku s možností duplikování bodu nebo jeho smazání
    • "Control" + "Alt" + "tažení" (PC) / "Command" + "Option" + "tažení" (Mac) editačního bodu duplikuje nastavení bodu.
Stažení a další informace

Všechny programy můžete stáhnout na webu Adobe labs:
LR 5.2 RC, ACR 8.2 RC pro PS CS6 a DNG Converter 8.2 RC, ACR 8.2 RC pro PS CC (u obou ACR musíte zatrhnout souhlas s licencí - čtvereček před větou začínající "By downloading the software listed below..." - jinak programy nestáhnete).

Platnost všech programů vyprší 30.9.2013, do kteréžto doby určitě vyjdou nové verze.

V případě LR 5.2 RC přepíše instalace starší pětkovou verzi LR. Pokud se budete chtít vrátit na LR 5, tak odinstalujte LR 5.2 RC a nainstalujte původní LR5. Katalog je v obou verzích stejný, takže by to neměl být problém, i když nevím, co by se stalo s fotkama, na kterých budou použity nové úpravy z LR 5.2 RC. O tom se Adobe nezmiňuje.

Jestli vás zajímá, kde je LR 5.1, tak ten byl vynechán pravděpodobně z důvodu, aby se sjednotilo číslování s ACR - LR jako jednu z hlavních součástí totiž používá ACR.

Pokud vás zajímají informace o vydání (v ang.) tak je naleznete na následujících stránkách (pod záložkou "Product Details"):
LR 5.2 RC, ACR 8.2 RC pro PS CS6, ACR 8.2 RC pro PS CC
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Lightroom 5.2, Adobe Camera Raw 8.2 pro PS CS6 a PS CC a DNG Converter 8.2

Firma Adobe aktualizovala programy Lightroom 5.2, Adobe Camera Raw 8.2 pro PS CS6 a PS CC a DNG Converter 8.2, ve kterých bylo od posledních RC verzí opraveno několik chyb, přidána podpora pro několik nových fotoaparátů a objektivů a přidáno pár vylepšení, jejichž výčet najdete dále (nebudu tam znovu opakovat to, co bylo přidáno už v RC verzích). Jestli se vám o novinkách v programech nechce číst, tak na konci článku najdete odkazy na stažení programů a informaci o aktualizaci ACR.

Nezapomeňte na to, že ACR 8.2 pro PS CS6 nepřináší žádné nové funkce, ale jen přidává podporu pro nové fotoaparáty a snad i objektivy. Nové funkce a opravy chyb se týkají jen ACR 8.2 pro PS CC.

• Canon EOS 70D (plná podpora)
  • Canon PowerShot G16
  • Canon PowerShot S120 (předběžná podpora)
  • Fujifilm X-A1
  • Leica C (Typ 112)
  • Olympus OM-D E-M1 (předběžná podpora)
  • Panasonic Lumix DMC-GX7
  • Panasonic Lumix DMC-FZ70
  • Panasonic Lumix DMC-FZ72
  • Pentax Q7
  • Pentax K-50
  • Pentax K-500
  • Sony DSC-RX100 II (plná podpora)
  • Sony A3000 (ILCE-3000)
  • Sony NEX-5T
Tyto fotoaparáty byly zmíněny jako podporované v RC verzi, ale v konečné verzi z nějakého důvodu nejsou (nebo je zapomněli napsat do seznamu).
  • Fujifilm FinePix F805EXR
Nové fotoaparáty podporující tethering (focení přímo do PC) v LR 5.2

Nově můžete fotit přímo do Lightroomu 5.2 s těmito fotoaparáty:
  • Canon EOS 6D
  • Canon EOS Rebel T5i / EOS 700D / EOS Kiss X7i
  • Canon EOS Rebel SL1 / EOS 100D / EOS Kiss X7
  • Nikon D7100
Nové profily objektivů v ACR 8.2 a LR 5.2
[tr][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Objektiv[/b][/td][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Bajonet[/b][/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica TRI-ELMAR-M 16-18-21 mm f/4 ASPH.[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]SIGMA 18-35mm F1.8 DC HSM A013[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]SIGMA 120-300mm F2.8 DG OS HSM S013[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon, Nikon, Sigma[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]SIGMA 30mm F1.4 DC HSM A013[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]SIGMA 60mm F2.8 DN A013[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Olympus, Sony[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]SIGMA 17-70mm F2.8-4 DC MACRO OS HSM C013[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Pentax, Sony[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]SIGMA 35mm F1.4 DG HSM A012[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Pentax, Sony[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon 1 NIKKOR 32mm f/1.2[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony DSC-RX1R[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony[/td][/tr]
Oprava chyb v LR 5.2

Od poslední RC verze byly v LR 5.2 opraveny následující chyby:
  • Při použití timelapse sekvence (časosběru) v prezentaci ("Slideshow") došlo k selhání exportu.
  • Po smazání obrázku pozadí nebylo možné exportovat knihu.
  • Dekódování JPEGů vytvářelo na fotkách červený nádech.
  • Pokud byla, v režimu na celou obrazovku ("Full screen"), vybrána více než jedna fotka, nešlo posunovat fotky.
  • Nastavení "Uložit předvolby s katalogem" (“Store presets with this catalog”) nebylo při aktualizaci z předchozí verze LR zachováno.
  • Při posunutí (vynulování???) jezdcem "Velikost" ("Size") s vybraným existujícím bodem (štětce??) mohlo dojít k pádu aplikace.
  • Ořez na šířku nebyl zachován u fotek s orientací na výšku.
  • Při pokusu o posunutí bodu pro úpravu štětce mohlo dojít k pádu aplikace.
  • Po ořezu obrázku byla při zoomování zobrazena šedá plocha.
  • Po aplikování zrnitosti se mohl na spodním okraji fotek objevit řádek vertikálních artefaktů.
  • U fotografií, které byly srovnány (pomocí funkce "Srovnat" ("Upright")), nebylo přesné kapátko k výběru barvy olemování (chromatické aberace).
  • V importním okně se nezobrazily všechny fotky na CF (Compact Flash) kartě.
  • Na konci prezentace ("Slideshow") se neztlumila hudba.
Novinky V LR 5.2

Kromě novinek přidaných v RC verzi byla v LR 5.2 zlepšena "Auto Expozice", aby byla v obrázku a různých velikostech obrázku více konzistentní.

Oprava chyb v ACR 8.2
  • Dekódování JPEGů vytvářelo na fotkách červený nádech.
  • Pokud byly povoleny korekce na základě profilů objektivů, tak Bridge přepočítával oříznuté náhledy obrázků, i když to nebylo potřeba.
  • Prolnutí ("Feathering") u operací se štětcem bodového léčení ("Spot Healing Brush") nemělo tu samu sílu jako prolnutí u nástroje pro odstranění bodů.
  • Při výběru a úpravě několika obrázků nedošlo k aplikování ořezu na všechny vybrané obrázky.
  • Při přesunutí bodu štětce lokálních úprav na jiné místo nedošlo ke správnému překreslení úpravy.
  • Při použití Camera Raw jako filtru ve Photoshopu CC a stisknutím tlačítka "Zrušit" (“Cancel”) na inteligentním objektu mohlo dojít k resetování inteligentního objektu na výchozí nastavení.
  • Při vypnutí možnosti “Show Overlay” ("zobrazit překrytí"???) nebyl zobrazen náhled, když byla změněna velikost (pomocí Ctrl a tažení myší) štětce bodového léčení .
Novinky v ACR 8.2
  • Do kapátka na vyvážení bílé byl přidán nový obdélníkový režim. Kliknutím kapátkem a jeho tažením myší se označí obdélníková plocha. Po uvolnění myši použije Camera Raw všechny vybrané pixely v označené ploše pro globální nastavení vyvážení bílé.
  • Do dialogu "Uložit" ("Save") byly přidány předvolby.
  • Byla zlepšena "Auto Expozice", aby byla v obrázku a různých velikostech obrázku více konzistentní.
  • Další vylepšení nástroje "Štětec úprav" ("Local Adjustment Brush"), které nebylo v RC verzi - Alt + kliknutí (PC) / Option + kliknutí (Mac) na bod pro úpravu štětce smaže úpravu.

Odkazy na stažení a informace

Adobe Camera Raw 8.2 - ACR 8.2 lze stáhnout přes aktualizátor ve Photoshopu CS6 nebo PS CC.

DNG Converter 8.2 - Windows, Mac

Lightroom 5.2 - Windows, Mac

Více informací (v ang.) o Lightroomu 5.2 a ACR 8.2 a DNG Converteru 8.2 na Lightroom journalu.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Lightroom 5.3 RC, Adobe Camera Raw 8.3 RC pro PS CS6 a PS CC a DNG Converter 8.3 RC

1089

Vývojářský tým firmy Adobe vydal nové RC verze Lightroomu 5.3 RC, Adobe Camera Raw Pluginu (ACR) 8.3 RC pro Photoshop CS6 a CC a DNG Converteru 8.3 RC.

• Canon PowerShot S120
  • Fujifilm XQ1
  • Fujifilm X-E2
  • Nikon 1 AW1
  • Nikon Coolpix P7800
  • Nikon D610
  • Nikon D5300 (předběžná podpora)
  • Olympus OM-D E-M1
  • Olympus STYLUS 1 (předběžná podpora)
  • Panasonic DMC-GM1
  • Phase One IQ260
  • Phase One IQ280
  • Sony A7 (ILCE-7)
  • Sony A7R (ILCE-7R)
  • Sony DSC-RX10 (předběžná podpora)

Všechny výše zmíněné programy (kromě DNG Converteru, který, myslím, nepodporuje profily objektivů) podporuje nově podporují tyto profily objektivů:
[tr][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Objektiv[/b][/td][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Bajonet[/b][/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon EOS M[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon 1 NIKKOR AW 11-27.5mm f/3.5-5.6[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon 1 NIKKOR AW 10mm f/2.8[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon AF-S NIKKOR 58mm f/1.4G[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM A013[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sigma 18-35mm F1.8 DC HSM A013[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sigma[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E 20mm F2.8[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony FE 28-70mm F3.5-5.6 OSS[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony[/td][/tr]

Novinky a opravy v Lightroomu 5.3 RC

Kromě nových fotoaparátů a profilů objektivů opravuje LR 5.3 RC následující chyby:
  • Oprava problémů s aktualizací katalogu z předchozích verzí LR.
  • Zobrazení nesprávných fotek při přepnutí z publikačních kolekcí.
  • Optimalizace katalogu nebyla dokončena a katalog nebyl optimalizován.
  • Po aktualizaci katalogu na LR 5 byla hodnota prolnutí u klonovacího bodu nastavena na 0.
  • Nastavení automatického vyvážení bílé nebylo uloženo u snímků (snapshotů).
  • Objektiv Sony 18-55mm byl korekcí objektivů rozpoznán jako Hasselblad 18-55mm.
  • Při zobrazení "Před/Po" došlo k přidání kroků do historie u nástroje pro "Odstraňování bodů".
  • Přehrávání prezentací se automaticky spustilo i v případě, že bylo nastavena možnost manuálního přehrávání prezentace.
  • Přehrávání videa bylo zastaveno při přetažení na "scrubber" (posuvník???).
  • Oprava chyb při publikování fotek na Flickr přes publikační službu.
  • Nesprávná funkce klávesové zkratky "Option" + tažení myší při úpravě nastavení editačních bodů. Adobe neupřesňuje, jestli se jedná jen o Mac verzi LR (klávesa "Option" ve windowsech není).
  • Okolo videa exportovaného do prezentace byl černý rámeček.
  • Po aktualizaci katalogu s obrázky zpracovanými verzí PV2003 na LR 5 byla na obrázky přidána poořezová vinětace.
  • Stisknutí tlačítka "Resetovat" společně se stisknutou klávesou "Shift" mohlo způsobit pád aplikace.
  • Výstupní doostření a redukce šumu nebyla provedena u exportovaných obrázků, které byly zmenšeny na méně než 1/3 originální velikosti.
  • Když se při přehrávání prezentace ("Slideshow") na obrazovce kliklo pravým myšítkem, nešlo ukončit prezentaci pomocí klávesy "Esc".
  • Importní dialog zůstal prázdný u složek obsahujících PNG soubory s přidruženými XMP soubory.
  • Panel s metadaty zobrazil po úpravě publikované fotky nesprávné informace. K tomuto docházelo jen v případě, že byla po publikování fotky změněna metadata.

Novinky a opravy v ACR 8.3 RC pro PS CC

ACR 8.3 RC pro Photoshop CC (ACR 8.3 RC pro PS CS6 se tohle netýká) přináší kromě podpory nových fotoaparátů a profilů objektivů i následující vylepšení:
  • Jezdci "Whites" ("Bílé") a "Blacks" ("Černé") podporují nyní funkci podobnou automatickým úrovním, která se spustí pomocí klávesy "Shift" a dvojkliku na jezdec.
  • Oddělení nastavení automatické teploty a automatického odstínu, které se spustí pomocí klávesy "Shift" a dvojklikem.
  • Možnost použití klávesové zkratky "Option" a kliknutí v dialogových oknech pro synchronizaci, novou předvolbu, uložení nastavení a kopírovat/vložit (Bridge). "Option" a kliknutí do
    zaškrtávacího políčka vybere jen určený box. Dalším kliknutím se přepne na předchozí stav zaškrtávacího políčka. (tohle nemusí být správně přeloženo, ale nepoužívám PS CC tak to nemůžu ověřit).
  • Možnost nastavení barvy pozadí pracovní plochy. Kliknutí pravým myšítkem mimo obrázek, ale v pracovní ploše zobrazí nabídku pro výběr barvy.

LR 5.3 RC, ACR 8.3 RC pro PS CS6 a DNG Converter 8.3 RC, ACR 8.3 RC pro PS CC (u obou ACR musíte zatrhnout souhlas s licencí - čtvereček před větou začínající "By downloading the software listed below..." - jinak programy nestáhnete).

Platnost všech programů vyprší 31.12.2013, do kteréžto doby určitě vyjdou nové verze.

V případě LR 5.3 RC přepíše instalace starší pětkovou verzi LR. Pokud se budete chtít vrátit na LR 5, tak odinstalujte LR 5.3 RC a nainstalujte původní LR5. Katalog je v obou verzích stejný, takže může být otevřen oběma verzemi LR.

Pokud vás zajímají informace o vydání (v ang.) tak je naleznete na následujících stránkách (pod záložkou "Product Details"):
LR 5.3 RC, ACR 8.3 RC pro PS CS6, ACR 8.3 RC pro PS CC.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

30% sleva na Lightroom

2875

Adobe nabízí do 04.12.2013 třicetiprocentní slevu na nákup Lightroomu 5, takže místo €130 zaplatíte jen €91.

Více informací najdete na českým webu Adobe, kde můžete LR5 i koupit.

P.S. Na Photoshop Elements 12 je sleva dokonce 40%, takže stojí jen €59 místo €99.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Lightroom 5.3, Adobe Camera Raw 8.3 pro PS CS6 a PS CC a DNG Converter 8.3

Firma Adobe aktualizovala programy Lightroom 5.3, Adobe Camera Raw 8.3 (ACR) pro PS CS6 a PS CC a DNG Converter 8.3, ve kterých bylo od posledních RC verzí opraveno několik chyb, přidána podpora pro několik nových fotoaparátů a objektivů a přidáno pár vylepšení, jejichž výčet najdete dále (nebudu tam znovu opakovat to, co bylo přidáno už v RC verzích). Jestli se vám o novinkách v programech nechce číst, tak na konci článku najdete odkazy na stažení programů a informaci o aktualizaci ACR.

Poznámky:
  • Nezapomeňte na to, že ACR 8.3 pro PS CS6 nepřináší žádné nové funkce, ale jen přidává podporu pro nové fotoaparáty a snad i objektivy. Nové funkce se týkají jen ACR 8.3 pro PS CC.
  • Toto je poslední verze Adobe Camera Raw 8 a DNG Converteru 8, která bude fungovat na operačních systémech Windows XP, Windows Vista nebo Mac OSX 10.6. Ti, kterých se to týká můžou buď zůstat u ACR 8.3 na PS CS6 nebo musí aktualizovat na kompatibilní operační systém. Ti, kteří používají PS CS6 na Windows 7, Windows 8, Mac OSX 10.7 (Lion), Mac OSX 10.8 (Mountain Lion) nebo Mac OSX 10.9 (Mavericks) budou i nadále dostávat aktualizace fotoaparátů.

Všechny výše zmíněné programy nově (od posledních RC verzí) podporují tyto fotoaparáty:
  • Canon EOS M2
  • Casio EX-10
  • Nikon Df
  • Nikon D5300 (už plná podpora)
  • Nokia Lumia 1020
  • Olympus STYLUS 1 (už plná podpora)
  • Pentax K-3
  • Sony DSC-RX10 (už plná podpora)

Všechny výše zmíněné programy (kromě DNG Converteru, který, myslím, nepodporuje profily objektivů) nově podporují tyto profily objektivů:
[tr][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Objektiv[/b][/td][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Bajonet[/b][/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Apple iPhone 5s[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Apple[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS STM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]TAMRON SP 150-600mm F/5-6.3 Di VC USD A011E[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Phantom Vision FC200[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]DJI[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon AF-S DX NIKKOR 18-140mm f/3.5-5.6G ED VR[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 16-35mm F2.8 ZA SSM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 24-70mm F2.8 ZA SSM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 70-200mm F2.8 G SSM II[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E 16-70mm F4 ZA OSS[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E PZ 18-105mm F4 G OSS[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony FE 35mm F2.8 ZA[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony FE 55mm F1.8 ZA[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony[/td][/tr]
Nové fotoaparáty podporující tethering (focení přímo do PC) v LR 5.3

Nově můžete fotit přímo do Lightroomu 5.3 s těmito fotoaparáty:
  • Canon EOS Rebel T4i / EOS 650D / EOS Kiss X6i (ačkoliv se to nezdá, tak tohle je jen jeden foťák, který se prodává v různých regionech pod různými jmény)
Novinky a opravy chyb v LR 5.3

Od poslední RC verze byly v LR 5.3 opraveny následující chyby:
  • U určitých obrázků funkce odstraňování červených očí nefungovala správně.
  • Při synchronizaci automatického vyvážení bílé ze zdrojového na cílový obrázek bylo použito nesprávné nastavení vyvážení bílé.
  • V metadatech exportovaných souborů byla špatně zaznamenána verze LR. Bylo tam 5.0 místo správné verze LR jako např. 5.2 atd.
  • Při přehrávání prezentace s obrázkem otočeným vodorovně nebo svisle mohlo dojít k chybě .
  • Přidány barevné profily odpovídající profilům na fotoaparátech ("Natural" ("Přirozený"), "Muted" ("Tlumený"), "Portrait" ("Portrét"), "Vivid" ("Živé barvy") - nemám Olympus, tak se české názvy v závorkách můžou lišit) pro následující fotoaparáty od Olympusu:
    • Olympus E-5
    • Olympus E-M1
    • Olympus E-M5
    • Olympus E-P1
    • Olympus E-P2
    • Olympus E-P3
    • Olympus E-P5
    • Olympus E-PL1
    • Olympus E-PL1s
    • Olympus E-PL2
    • Olympus E-PL3
    • Olympus E-PL5
    • Olympus E-PL6
    • Olympus E-PM1
    • Olympus E-PM2
    • Olympus STYLUS 1
    • Olympus XZ-1
    • Olympus XZ-2
    • Olympus XZ-10
Opravy chyb v ACR 8.3

Následující opravy chyb v ACR 8 by se měly týkat těch, co používají ACR 8 na PS CC i těch, kteří ho používají na PS CS6, pokud tam následující chyby jsou:
  • ACR zamrzlo při použití bodové křivky na obrázcích, na kterých byly úpravy s klonovacími nebo léčicími body.
  • Při synchronizaci automatického vyvážení bílé ze zdrojového na cílový obrázek bylo použito nesprávné nastavení vyvážení bílé.
  • U určitých obrázků funkce odstraňování červených očí nefungovala správně.
  • Na některých RAW souborech z Olympusu E-400 byly vidět čtvercové artefakty.
  • Dvojklik s nástrojem radiální filtr nefungoval správně na oříznutých fotkách.
  • Problém s předvolbou bitové hloubky (8-bitů nebo 16-bitů) když Camera Raw běžel pod Photoshop Elementama.
Novinky ACR 8.3

Od poslední RC verze byly do ACR 8.3 přidána následující nové funkce (pamatujte, že toto se týká jen ACR 8.3 pro PS CC):
  • Automatické srovnání - Obrázek můžete automaticky srovnat třemi způsoby:
    • dvojklikem na tlačítko nástroje "Srovnat" ("Straighten Tool") na nástrojové liště
    • pokud už pracujete s nástrojem "Srovnat" ("Straighten Tool"), dvojklikněte kamkoliv na plochu náhledu obrázku
    • pokud pracujete s nástrojem pro ořez ("Crop Tool"), stiskněte klávesu "command" (na Macu) nebo Ctrl (na Windowsech), čímž se dočasně přepnete do nástroje "Srovnat" ("Straighten Tool"). Až tam budete tak jako v minulém případě dvojklikněte kamkoliv na plochu náhledu obrázku.
  • Přidány barevné profily odpovídající profilům na fotoaparátech ("Natural" ("Přirozený"), "Muted" ("Tlumený"), "Portrait" ("Portrét"), "Vivid" ("Živé barvy") - nemám Olympus, tak se české názvy v závorkách můžou lišit) pro následující fotoaparáty od Olympusu:
    • Olympus E-5
    • Olympus E-M1
    • Olympus E-M5
    • Olympus E-P1
    • Olympus E-P2
    • Olympus E-P3
    • Olympus E-P5
    • Olympus E-PL1
    • Olympus E-PL1s
    • Olympus E-PL2
    • Olympus E-PL3
    • Olympus E-PL5
    • Olympus E-PL6
    • Olympus E-PM1
    • Olympus E-PM2
    • Olympus STYLUS 1
    • Olympus XZ-1
    • Olympus XZ-2
    • Olympus XZ-10

Odkazy na stažení a aktualizace

Adobe Camera Raw 8.3 - ACR 8.3 lze stáhnout přes aktualizátor ve Photoshopu CS6 nebo PS CC.

DNG Converter 8.3 - Windows, Mac

Lightroom 5.3 - Windows, Mac

Více informací o aktualizacích si můžete přečíst (v ang.) v Lightroom Journalu.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Adobe Camera Raw 8.4 RC pro PS CS6 a PS CC a DNG Converter 8.4 RC

1089

Vývojáři Adobe nás znovu potěšili novými testovacími verzemi ACR a DNG Converteru, tentokrát s číslem 8.4 RC, které přináší podporu pro nové fotoaparáty a nové profily objektivů. Pokud používáte PS CC, tak se ještě v ACR dočkáte nových funkcí a barevných profilů pro foťáky od Fujifilmu napodobujících oblíbené filmy. Pokud vás nezajímají novinky, tak rovnou můžete skočit na konec tohoto příspěvku, kde najdete odkazy na stažení.

Poznámka

Nezapomeňte, že ACR 8.3 a DNG Converter 8.3 byly poslední verze, které oficiálně podporovaly operační režimy Mac OS 10.6.x (Snow Leopard), Windows XP a Windows Vista.

• Canon EOS 1200D (REBEL T5, KISS X70)
  • Casio EX-100
  • DJI Phantom
  • Fujifilm X-T1
  • Hasselblad H5D-50c
  • Hasselblad HV
  • Nikon D3300
  • Nikon D4S
  • Olympus OM-D E-M10 (předběžná podpora)
  • Panasonic LUMIX DMC-ZS40 (DMC-TZ60, DMC-TZ61)
  • Phase One IQ250
  • Samsung NX30
  • Sony Alpha a5000 (ILCE-5000)
  • Sony Alpha a6000 (ILCE-6000)

[tr][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Objektiv[/b][/td][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Bajonet[/b][/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Apple iPhone 5c[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Apple[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon EF 200-400mm f/4 L IS USM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon EF 200-400mm f/4 L IS USM EXT[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS II[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]SIGMA 24-105mm F4 DG OS HSM A013[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Zeiss Otus 1.4/55 ZE[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Phantom Vision FC200 (for raw files)[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]DJI[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Fujifilm X100S[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Fujifilm[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon 1 NIKKOR 6.7-13mm f/3.5-5.6 VR[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon AF-S DX NIKKOR 18-55mm f/3.5-5.6G VR II[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon AF-S NIKKOR 18-35mm f/3.5-4.5G ED[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon AF-S NIKKOR 35mm f/1.8G ED[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]SIGMA 24-105mm F4 DG OS HSM A013[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Zeiss Otus 1.4/55 ZF.2[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]SIGMA 24-105mm F4 DG OS HSM A013[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sigma[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E PZ 18-200mm F3.5-6.3 OSS[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony FE 24-70mm F4 ZA OSS[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony FE[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 20mm F2.8[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 24mm F2 ZA SSM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 35mm F1.4 G[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 50mm F1.4[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 50mm F1.4 ZA[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 50mm F2.8 Macro[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 85mm F1.4 ZA[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 85mm F2.8 SAM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 135mm F1.8 ZA[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony DT 11-18mm F4.5-5.6[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony DT 16-50mm F2.8 SSM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony DT 16-80mm F3.5-4.5 ZA[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony DT 18-55mm F3.5-5.6 SAM II[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony DT 18-135mm F3.5-5.6 SAM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony DT 30mm F2.8 Macro SAM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony DT 35mm F1.8 SAM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony DT 50mm F1.8 SAM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony DT 55-200mm F4-5.6 SAM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony DT 55-300mm F4.5-5.6 SAM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr]

Novinky a opravy v ACR 8.4 RC pro PS CC

ACR 8.4 RC pro Photoshop CC (ACR 8.4 RC pro PS CS6 se tohle netýká) přináší kromě podpory nových fotoaparátů a profilů objektivů i následující vylepšení (české názvy funkcí nemusí být přesné):
  • Nový systém náhledů obrázku "Před/Po" ("Before/After") s možností zobrazení náhledů různého stádia úprav fotky vedle sebe nebo rozděleně (půlka fotky "Před" a druhá půlka ("Po"):
    • Hlavní funkcí je možnost porovnání toho, jak vypadá obrázek před úpravou a po úpravě.
    • Zaškrtávací políčko pro náhled, které bylo v dřívějších verzích ACR, bylo vyměněno za tři tlačítka, která se nachází vpravo dole v hlavním okně ACR. Zleva doprava jsou to tyto tlačítka:
      • "Mode" ("Režim") - Kliknutím na toto tlačítko můžete postupně procházet jednotlivými režimy zobrazení náhledů "vedle sebe" (vpravo/vlevo a nahoře/dole) a "rozděleným zobrazením". Kliknutí a přidržení tohoto tlačítka se otevře meníčko s možností rychlého výběru režimu zobrazení náhledů a s přístupem k předvolbám náhledů. Klávesová zkratka: klávesa "Q" umožní postupně procházet režimy náhledů.
      • "Swap" ("Vyměnit") - Kliknutím na toto tlačítko se vymění nastavení obrázku v "Before/After" ("Před/Po"). Klávesová zkratka: Pomocí klávesy "P" se vymění nastavení obrázku v "Before/After" ("Před/Po") jen u hlavního vybraného obrázku. "Shift+P" vymění nastavení obrázku v "Before/After" ("Před/Po") u všech vybraných obrázků.
      • "Copy" ("Kopírovat") - Kliknutím na toto tlačítko se zkopíruje nastavení obrázku z "After" ("Po") do "Before" ("Před"). To je užitečné pro vytvoření dočasného “kontrolního bodu” pro obrázek během jeho úpravy (takže nemusíte mít v náhledu "Before" ("Před") úplný začátek úprav fotky). Klávesová zkratka: "Option+P" zkopíruje nastavení obrázku z "After" ("Po") do "Before" ("Před") jen u hlavního vybraného obrázku. "Shift+Option+P" zkopíruje nastavení obrázku z "After" ("Po") do "Before" ("Před") u všech vybraných obrázků.
    • Náhled obrázku v části "After" ("Po") vždy odpovídá aktuálnímu nastavení jezdců a nástrojů (Vyvážení bílé, Expozice atd.).
    • Normální zobrazení obrázku vždy odpovídá tomu, co by bylo zobrazeno v náhledu "After" ("Po").
    • V režimech "vedle sebe" a v "rozděleném zobrazení" je náhled "Before" ("Před") vždy zobrazen vlevo nebo nahoře a náhled "After" ("Po") je vždy zobrazen vpravo nebo dole.
    • V předvolbách náhledů je možné nastavit režimy náhledů použité během střídání režimů + nějaké další možnosti.
    • Při použití jakéhokoliv nástroje kromě zoomu a posunování (ručička) v režimech "vedle sebe" nebo v "rozděleném zobrazení ", se změny projeví jen v náhledu "After" ("Po"). Použitím nástroje "Crop" ("Ořez") přepnete do normálního zobrazení s jedním obrázkem.
    • Zoomování a posunování je v obou náhledech synchronizováno.
  • "Korekce očí mazlíčků" ("Pet Eye") - nástroj pro korekci červených očí nyní umožňuje korekci světlých zorniček zvířat. V nástroji pro korekci červených očí je nyní nástroj "Pet Eye" ("Oko mazlíčka")...
  • Změny v lokálních úpravách:
    • Přidán mechanismus pro rychlé resetování všech jezdců v lokální úpravě (Expozice, Vyvážení bílé atd.) na nulu. Po kliknutí pravým myšítkem na bod lokální úpravy můžete z kontextové nabídky vybrat možnost “Reset Local Correction Settings” ("Resetovat nastavení lokální úpravy"). Další možnost je kliknutí na bod lokální úpravy a vybrat stejnou možnost “Reset Local Correction Settings” ("Resetovat nastavení lokální úpravy") z plovoucí nabídky.
    • Do kontextové nabídky radiálního filtru byla přidána možnost “Fill Image” ("Vyplnit obrázek"). Po kliknutí pravým myšítkem na bod pro úpravu radiálního filtru můžete z kontextové nabídky vybrat možnost “Fill Image” ("Vyplnit obrázek") pomocí které bude radiálním filtrem vyplněn celá plocha obrázku. (Klávesová zkratka: dvojklikem uvnitř elipsy radiálního filtru uděláte to samo.)
    • Přidána nová tlačítka “Check All” ("Vybrat vše") a “Check None” ("Nevybrat nic") do dialogových oken pro "Synchronize" ("Synchronizovat"), "New Preset" ("Nová předvolba"), "Save Settings" ("Uložit nastavení") a "Copy/Paste" ("Kopírovat/Vložit" - Bridge). Jak už název napovídá jsou to tlačítka pro výběr všech nebo žádného zaškrtávacího políčka.
    • Přidána nová klávesová zkratka "X" - při použití nástroje pro ořez ("Crop Tool") nebo srovnání obrázku ("Straighten Tool") můžete stisknout klávesu "X" čímž se vymění poměr stran ořezu (z krajinky na portrét a opačně).
    • Přidána vysvětlující poznámka na panelu "Profil" v korekcích objektivu, která upozorňuje, že je na obrázek automaticky aplikovaný (na metadatech (EXIFu) založený) profil objektivu.
  • Přidána kontextová nabídka na panel histogramu. V této nabídce jsou podobně jako v LR možnosti pro zobrazení barev v LAB hodnotách (i když se pracuje v jiném barevném profilu, např. Adobe RGB), zobrazení varování oříznutí světel (přepalů) nebo stínů (asi ne podpalů, ale stejně...však víte...) a gamutu.
  • Přidány barevné profily simulující oblíbené filmy od Fujifilmu (PROVIA/STANDARD, Velvia/VIVID, ASTIA/SOFT, MONOCHROME atd.) pro následující fotoaparáty:
    • Fujifilm X-A1
    • Fujifilm X-E1
    • Fujifilm X-E2
    • Fujifilm X-M1
    • Fujifilm X-S1
    • Fujifilm X-T1
    • Fujifilm X-Pro1
    • Fujifilm X10
    • Fujifilm X20
    • Fujifilm XF1
    • Fujifilm XQ1
    • Fujifilm X100
    • Fujifilm X100S
  • Opravy chyb:
    • Oprava chyby, která bránila v otevření RAWů focených Nikonem D800 nebo D800E s DX objektivem v režimu živý náhled.
    • Efekt zrnitosti se nyní liší od obrázku k obrázku pro usnadnění úprav time lapse (časosběrného) videa a sekvencí políček z videa.
    • Oprava chyby, kdy se mohly, při aplikování zrnitosti, objevit podél delší strany fotky artefakty.

ACR 8.4 RC pro PS CS6 a DNG Converter 8.4 RC, ACR 8.4 RC pro PS CC (u obou ACR musíte zatrhnout souhlas s licencí - čtvereček před větou začínající "By downloading the software listed below..." - jinak programy nestáhnete).

Platnost všech programů vyprší 31. 05. 2014, ale do té doby určitě vyjdou finální verze.

ACR 8.4 RC pro PS CS6, ACR 8.4 RC pro PS CC
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Lightroom 5.4, Adobe Camera Raw 8.4 pro PS CS6 a PS CC a DNG Converter 8.4

Po RC verzích Adobe Camera Raw (ACR) a DNG Converteru Adobe vydalo finální ACR 8.4 a DNG Converter 8.4. K tomu Adobe přidalo i Lightroom 5.4, který, jak se zdá, byl tentokrát bez RC verze. Jako obvykle přináší programy podporu nových fotoaparátů a profilů objektivů. V ACR 8.4 pro Photoshop CC je i několik nových funkcí a pár opravených chyb, které ale byly většinou představeny a opraveny už v poslední RC verzi. ACR 8.4 pro Photoshop CS6 žádné novinky kromě podpory nových fotoaparátů a profilů objektivů nepřináší. V Lightroomu 5.4 nejsou žádné nové funkce, ale za to jsou v něm opraveny chyby, které se objevily v dřívějších verzích. V LR 5.4 i v ACR 8.4 jsou i nové profily filmů, které simulují oblíbené emulze od Fujifilmu.

Pokud vás žádné z těchto informací nezajímá, můžete skočit rovnou na odkazy ke stažení.

Kompatibilita ACR 8.4 a DNG Converteru 8.4 se staršími OS

ACR 8.4 and DNG Converter 8.4 nebudou fungovat na operačních systémech Windows XP, Windows Vista nebo Mac OSX 10.6. Ti, kterých se to dotýká, si můžou buď aktualizovat OS nebo používat ACR 8.3 pro Photoshop CS6. Těch, kteří používají Photoshop CS6 na Windows 7, Windows 8, Mac OSX 10.7 (Lion), Mac OSX 10.8 (Mountain Lion) nebo Mac OSX 10.9 (Mavericks) se tento problém netýká a budou i nadále v dalších verzích ACR 8.x dostávat aktualizace fotoaparátů.

Všechny výše zmíněné programy nově od poslední RC verze podporují tyto fotoaparáty (týká se to i Lightroomu, který RC verzi neměl, ale podpora pro nové fotoaparáty je stejná jako u ACR):
  • Canon PowerShot G1 X Mark II (předběžná podpora)
  • Nikon 1 V3 (předběžná podpora)
  • Nikon COOLPIX P340
  • Samsung NX mini (předběžná podpora)

Všechny výše zmíněné programy (kromě DNG Converteru) nově od poslední RC verze podporují tyto profily objektivů (týká se to i Lightroomu, který RC verzi neměl, ale nové profily objektivů jsou stejné jako u ACR):
[tr][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Objektiv[/b][/td][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Bajonet[/b][/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon EF-S 25-250mm f/4-5.6 IS II (Pozn: možná má být EF-S 55-250mm)[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon COOLPIX P340[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony FE 70-200mm f/4 G OSS[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony FE[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony DT 35mm F1.8 SAM (Pozn: tento objektiv byl zmíněný v RC, ale ve finální verzi není)[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr]

Nové profily filmů od Fujifilmu

V Lightroomu 5.4 a ACR 8.4 byly pro fotoaparáty od Fujifilmu (jejich seznam najdete v poslední RC verzi) přidány nové barevné profily simulující oblíbené filmy od Fujifilmu (PROVIA/STANDARD, Velvia/VIVID, ASTIA/SOFT, MONOCHROME atd.)

Nové funkce v ACR 8.4

V ACR 8.4 RC pro Photoshop CC bylo přidáno několik nových funkcí, jejichž seznam najdete u popisu poslední RC verze. Následující funkce tento seznam doplňují:
  • "Korekce očí mazlíčků" ("Pet Eye") - tato nová funkce je zmíněna už v novinkách v RC verzi ACR 8.4 (umožňuje korekci světlých zorniček zvířat), ale do nástroje "Korekce očí mazlíčků" ("Pet Eye") , který najdete v nabídce nástroje pro korekci červených očí byla přidána nová funkce "Add Catchlight ("Přidat do oka světlo" - tohle je rozhodně nepřesný překlad), která umožňuje přidat do oka odraz světelného zdroje (třeba blesku), a která je povolená ve výchozím nastavení.
    Odraz světla (catchlight) lze posunout přetažením a docílit přirozenějšího výsledku.

Opravy chyb v ACR 8.4

Od ACR 8.4 RC byly v Camera Raw opraveny tyto chyby:
  • Opraven problém se zavíráním Bridge CC při prohlížení TiFFů.
  • Povolena podpora 32-bitů u Mac, takže APD (???) v Bridge už funguje.
  • Opraveno nesprávné vyvážení bílé u RAWů z Nikonu D3100, ke kterému mohlo docházet při použití barevných profilů fotoaparátů ("Camera Matching color profiles").

Opravy chyb v Lightroomu 5.4

Jak už bylo zmíněno na začátku tohoto příspěvku, LR 5.4 nepřináší žádné novinky, ale pouze opravuje chyby, které se objevily v jeho předchozích verzích:
  • Pokud jste měli při přepnutí na modul "Kniha" ("Book") vybrané obrázky, zobrazila se zpráva "Shromažďování fotografií" ("Gathering Photos"), která zůstala na obrazovce.
  • Aktivita Lightroomu (např. export fotek) na Macu, nezabránila počítači v tom, aby se uspal.
  • Funkce v modulu "Fotokomora" ("Develop") -> "Nastavení" ("Settings") -> "Resetovat na výchozí oříznutí" ("Crop as Shot") nesprávně resetovala orientaci fotky.
  • V modulu "Fotokomora" ("Develop") se při aplikování "Zrnění" ("Grain") občas mohli objevit u spodního okraje fotky svislé artefakty.
  • V modulu "Fotokomora" ("Develop") byla krátká prodleva v zobrazení histogramu předtím než byl histogram připraven k úpravám.
  • Korekce na základě profilu objektivu pro iPhone 5 nebyla vybraná, pokud se použila funkce "Automaticky" ("Auto") v "základních korekcích objektivu" v modulu "Fotokomora" ("Develop").
  • V modulu "Fotokomora" ("Develop") ve štětci úprav nefungovaly úpravy na bodech úprav (při najetí myší na bod se zobrazí ikona se šipkama do stran a tažením myší lze upravovat bod úprav) tak jak měly.
  • Synchronizace odstranění bodů nebyla nebyla na synchronizovaných fotkách konzistentní.
  • Exportování zmenšených obrázků do PSD mohlo někdy způsobit nesprávné zobrazení vodoznaku.
  • Když byla v exportním dialogu vybrána možnost "Nezvětšovat" ("Don’t Enlarge"), u obrázku nebyla změněna velikost ani v případě, že měl být zmenšen.
  • "Ostření/Potlačení šumu" ("Sharpening/Noise Reduction") bylo aplikováno nekonzistentně v závislosti na ořezu a exportní velikosti obrázku.
  • Světlost exportovaného souboru se mohla po oříznutí obrázku výrazně změnit.
  • Při přidávání klíčových slov v importním dialogu se spustil import v případě, kdy bylo vloženo klíčové slovo pomocí klávesy "Enter" - jen ve Windowsech.
  • V importním dialogu občas nefungovala "Lupa".
  • Při použití funkce "Upravit ve Photoshopu" ("Edit in Photoshop") občas nebyla v Lightroomu správně zobrazena maska filtru chytrého objektu.
  • Při vytváření nové kolekce v setu kolekcí, který je v dalším setu kolekcí byla jako výchozí možnost pro "Místo" -> "Vložit do sady kolekcí" vybrána nadřazená sada kolekcí a ne ta, která byla vybrána.
  • Nahrávání fotek přes možnosti publikování nezabránilo počítači, aby se uspal a nahrávání se nezdařilo, pokud počítač spal.
  • Při přehrávání prezentace, která obsahuje TIFy nebo JPEGy mohlo občas docházet k pixelizaci prezentace.
  • Barevný profil fotek byl nesprávný při přehrávání prezentace v režimu "na celou obrazovku".
  • Při použití předvolby pro export videa (nebo video předvolby Lightroomu - tady si nejsem jist, ale v každým případě to má něco společnýho s předvolbou videa) nebylo nastavení fotokomory aplikováno na všechny obrázky.
  • Indikátor chytrých náhledů pod histogramem v modulu "Fotokomora" zobrazoval špatný počet fotek při výběru více fotek.

Další informace, odkazy na stažení a aktualizace

Adobe Camera Raw 8.4 - ACR 8.4 lze stáhnout přes aktualizátor ve Photoshopu CS6 nebo PS CC.

Lightroom 5.4 - Windows, Mac

DNG Converter 8.4 - Windows, Mac

Další informace o LR 5.4 (v ang.) najdete v blogu Lightroom journal. Informace o ACR 8.4 najdete tady (stejný blog, jiný článek).
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Adobe Camera Raw 8.4.1 pro PS CC

V Adobe vydali vcelku tiše novou verzi Adobe Camera Raw 8.4.1 pro Photoshop CC, která pouze opravuje chybu, jež se objevila v novém systému náhledů obrázků (Před/Po). Jde o to, že pokud jste do ACR načetli víc obrázků a přešli jste na další obrázek, tak ACR zapomněl/-o/-a nastavení v "Before" ("Před") náhledu, což zapříčinilo, že náhledy nefungovali správně. Chyba se týká pouze těch, kteří používali více obrázků v PS CC.

Další informace a aktualizace

ACR 8.4.1 lze stáhnout přes aktualizátor ve Photoshopu CS6 nebo PS CC a pokud se nepletu, tak by na aktualizaci měli být uživatelé upozorněni.

Více (i když ne o moc) informací o ACR 8.4.1 (v ang.) najdete v blogu Lightroom journal.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Adobe Camera Raw 8.5 RC pro PS CS6 a PS CC a DNG Converter 8.5 RC

1089

Vývojáři Adobe opět nabízí k vyzkoušení nové testovací verze ACR a DNG Converteru, tentokrát s číslem 8.5 RC, které přináší podporu pro nové fotoaparáty a nové profily objektivů. Ti, co používají PS CC dostanou navíc v ACR nové funkce, ostatní se budou muset i tentokrát spokojit jen s už výše zmíněnýma profilama fotoaparátů a objektivů. Pokud vás nezajímají novinky, tak rovnou můžete skočit na konec tohoto příspěvku, kde najdete odkazy na stažení.

• Canon PowerShot G1 X Mark II
  • Fuji FinePix S1
  • Nikon 1 J4
  • Nikon 1 V3
  • Olympus OM-D E-M10
  • Panasonic LUMIX DMC-GH4 (Předběžná podpora)
Podpora nových profilů objektivů v ACR 8.5 RC
[tr][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Objektiv[/b][/td][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Bajonet[/b][/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Fujifilm Telekonverzní objektiv TCL-X100[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Fuji[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon 1 NIKKOR VR 10-30mm f3.5-5.6 PD-ZOOM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon AF-S DX NIKKOR 18-300mm f/3.5-6.3G ED VR[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sigma 18-200mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM C014[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon, Nikon, Sigma[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sigma 50mm F1.4 DG HSM A014[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon, Nikon, Sigma[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sigma 30mm F1.4 DC HSM A013[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Pentax, Sony[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E 18-50mm F4-5.6[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Tamron SP 150-600mm F5-6.3 Di VC USD A011N[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Tamron 16-300mm F3.5-6.3 DiII VC PZD MACRO B016E[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Tamron 16-300mm F3.5-6.3 DiII VC PZD MACRO B016N[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr]

Novinky v ACR 8.5 RC pro PS CC

ACR 8.5 RC pro Photoshop CC (ACR 8.5 RC pro PS CS6 se tohle netýká) přináší kromě podpory nových fotoaparátů a profilů objektivů i následující novinky (české názvy funkcí nemusí být přesné):
  • Úprava masek "Odstupňovaných" a "Radiálních" filtrů pomocí štětce:
    • Po přidání nebo opětovném výběru odstupňovaného nebo radiálního filtru klikněte na nový režim "Štětec" ("Brush") - (vedle existujících tlačítek režimů "Nový" ("New") a "Upravit" ("Edit")) - pro zobrazení panelu "nastavení štětce", kterým je možno upravit vybranou masku. Když je jeden z filtrů vybrán, můžete k zobrazení a skrytí panelu "nastavení štětce" použít klávesovou zkratku "Shift-K".
    • Tlačítky "Štětec +" ("Brush +") a "Štětec -" ("Brush -") na panelu "nastavení štětce" můžete zvolit, jestli má štětec z vybrané masky umazávat nebo k ní přidávat.
    • Tlačítkem "Vyčistit" ("Clear") můžete odstranit všechny úpravy štětcem z aktuálně vybrané masky.
  • U "Odstupňovaných" a "Radiálních" filtrů lze nyní zobrazit vizualizaci masky. Použijte zaškrtávací políčko masky naspodu panelu místních úprav ("Local Corrections") nebo můžete použít klávesovou zkratku "Y" pro přepnutí náhledu masky.
  • Do jednotlivých panelů bylo přidáno přepínání náhledu výchozího nastavení ACR:
    • Pokud vybraný panel nemá výchozí nastavení ACR, tak kliknutím na nové tlačítko "Per-panel Toggle" vyresetuje panel na výchozí nastavení v ACR.
    • Dalším kliknutím na tlačítko se obnoví předchozí nastavení.
    • Jedná se o samostatnou funkci oddělenou od nového ovládání náhledů.
    • Změny v nastavení jsou aplikovány na hlavní náhled obrázku. Pokud používáte zobrazení "Před a Potom" ("Before and After") tak budou změny aplikovány na zobrazení "Potom".
    (Pozn. Pokud to chápu dobře, tak by se po kliknutí na tlačítko měly hodnoty panelu vynulovat a po opětovném kliknutí na tlačítko by se měly hodnoty vrátit na poslední nastavení uživatele).

Opravy chyb v ACR 8.5 RC

Nakonec tu máme opravy chyb, které se objevily v dřívějších verzích ACR:
  • Opraven problém se zobrazením RAWů z Fujifilmu X-T1, které se mohli zobrazit příliš světlé, když měly vysoké nastavení ISO a byl použit dynamický rozsah ("Dynamic Range") 200% a 400%. Bohužel oprava tohoto problému může ovlivnit zobrazení existujících obrázků vyfocených s výše popsaným nastavením, proto je doporučeno pročistit v předvolbách ACR Camera Raw cache a zkontrolovat, jestli v obrázcích focených na ISO větší než 1600 nejsou neočekávané výkyvy ve světlosti.
  • Oprava problému s kvalitou obrazu (zrnitost) při použití nástroje na odstranění bodů na HDR (floating-point) obrázky.
    Oprava problému se čtením bezztrátových komprimovaných RAWů z Nikonu (soubory NEF) z fotoaparátů vypsaných dole. Mohlo se stát, že některé obrázky mohli být načteny, ale objevili se jako náhodný šum, nebo, že se při pokusu o otevření obrázku objevila chybová hláška. Pokud máte některý z následujících fotoaparátů, je doporučeno pročistit v předvolbách ACR Camera Raw cache:
    • Nikon D1
    • Nikon D1H
    • Nikon D1X
    • Nikon D2H
    • Nikon D2Hs
    • Nikon D2X
    • Nikon D2Xs
    • Nikon D100
    • Nikon D200

ACR 8.5 RC pro PS CS6 a DNG Converter 8.5 RC, ACR 8.5 RC pro PS CC (u obou ACR musíte zatrhnout souhlas s licencí - čtvereček před větou začínající "By downloading the software listed below..." - jinak programy nestáhnete).

Platnost všech programů vyprší 31. 07. 2014, ale do té doby určitě vyjdou finální verze.

ACR 8.5 RC pro PS CS6, ACR 8.5 RC pro PS CC.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Lightroom 5.5, Adobe Camera Raw 8.5 pro PS CS6 a PS CC a DNG Converter 8.5

V Adobe vydali nový Lightroom 5.5, ACR 8.5 pro CC a CS a DNG Converter 8.5. Do všech programů byla přidána podpora nových fotoaparátů a do LR a ACR i podpora nových profilů objektivů. V ACR 8.5 pro CC jsou i nějaké nové funkce, které už ale byly představeny v poslední RC verzi. V LR 5.5 žádné novinky nejsou, ale vývojáři se tentokrát zaměřili na opravy chyb, které se objevili v předchozích verzích Lightroomu. Pokud vás nic z toho nezajímá a chcete jen stáhnout LR 5.5 nebo DNG Converter 8.5, můžete přejít rovnou na konec článku, kde najdete odkazy na stažení. ACR se aktualizuje přes aktualizátor v PS CC nebo v PS CS a tak žádné odkazy na stažení nejsou.

Všechny výše zmíněné programy nově od poslední RC verze podporují navíc tyto fotoaparáty (týká se to i Lightroomu, který RC verzi neměl, ale podpora pro nové fotoaparáty je stejná jako u ACR):
  • Nikon 1 S2
  • Panasonic LUMIX DMC-GH4 (už plná podpora)
  • Pentax 645Z
  • Samsung NX3000
  • Sony DSC-RX100 III
  • Sony A7S (ILCE-7S)
  • Sony Alpha SLT-A77 II (ILCA-77M2)

Pokud se dívám dobře, tak všechny výše zmíněné programy (kromě DNG Converteru) podporují kromě už zmíněných objektivů v poslední RC verzi jeden nový profil objektivu (týká se to i Lightroomu, který RC verzi neměl, ale profily objektivů jsou stejné jako u ACR) a to:
[tr][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Objektiv[/b][/td][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Bajonet[/b][/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha 28-75mm F2.8 SAM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr]
Nové funkce v ACR 8.5

Všechny nové funkce v ACR 8.5 pro Photoshop CC najdete popsané už u poslední RC verze.

Opravy chyb v ACR 8.5

Všechny opravy chyb už byly popsány u ACR 8.5 RC, ale objevil se nový problém, který se týká těch, co vlastní fotoaparát Sony RX100 M3 a fotí na citlivost ISO 125. V LR i v ACR může být výchozí zobrazení takových fotek příliš tmavé. Jedná se o známou chybu a Adobe usilovně pracuje na jejím odstranění.

Opravy chyb v Lightroomu 5.5

Jak už bylo zmíněno na začátku tohoto příspěvku, LR 5.5 nepřináší žádné novinky (a to ani možnost upravovat masky u "Radiálních" a "Odstupňovaných" jako je tomu v ACR 8.5 - v Adobe asi chtějí mít více novinek v LR 6), ale pouze opravuje chyby, které se objevily v jeho předchozích verzích:
  • Byla zlepšena reakční doba v modulu "Develop" ("Fotokomora") během synchronizace s mobilním LR.
  • Vlastní výchozí nastavení modulu "Develop" ("Fotokomora") se nesynchronizovalo správně s mobilním LR.
  • Na prvních (míněno výchozích) náhledech v modulu "Develop" ("Fotokomora") se občas mohla objevit posterizace.
  • Operace "Vrátit zpět (provedenou akci)" ("Undo") nebyla provedena, ale byla místo ní aplikovaná předvolba.
  • Změna velikosti na 200% ve Windows byla nepřesná.
  • V manuální prezentaci ("Slideshow") se občas nepřešlo na další obrázek, jak se čekalo.
  • Změnil se poměr stran fotky, když se upravovaly okraje ořezu nebo pokud se ořezem otočilo.
  • Při focení s foťáky Leica S přímo do počítače ("Tethering") se po přepnutí orientace fotky obrázek přetáčel mezi portrétem (nastojato) a krajinou (naležato).
  • Opraven problém se zobrazením RAWů z Fujifilmu X-T1, které se mohli zobrazit příliš světlé, když měly vysoké nastavení ISO a byl použit dynamický rozsah ("Dynamic Range") 200% a 400%. Bohužel oprava tohoto problému může ovlivnit zobrazení existujících obrázků vyfocených s výše popsaným nastavením, proto je doporučeno pročistit v předvolbách Lightroomu Camera Raw cache a zkontrolovat, jestli v obrázcích focených na ISO větší než 1600 nejsou neočekávané výkyvy ve světlosti.
  • Oprava problému s kvalitou obrazu (zrnitost) při použití nástroje na odstranění bodů na HDR (floating-point) obrázky.
  • Oprava problému se čtením bezztrátových komprimovaných RAWů z Nikonu (soubory NEF) z fotoaparátů vypsaných dole. Mohlo se stát, že některé obrázky mohli být načteny, ale objevili se jako náhodný šum, nebo, že se při pokusu o otevření obrázku objevila chybová hláška. Pokud máte některý z následujících fotoaparátů, je doporučeno pročistit v předvolbách Lightroomu Camera Raw cache:
    • Nikon D1
    • Nikon D1H
    • Nikon D1X
    • Nikon D2H
    • Nikon D2Hs
    • Nikon D2X
    • Nikon D2Xs
    • Nikon D100
    • Nikon D200
V LR se také objevila nová chyba týkající se fotek z fotoaparátu Sony RX100 M3. Více u opravených chyb v ACR 8.5.

Adobe Camera Raw 8.5 - ACR 8.5 lze stáhnout přes aktualizátor ve Photoshopu CS6 nebo PS CC.

Lightroom 5.5 - Windows, Mac

DNG Converter 8.5 - Windows, Mac

Další informace o LR 5.5 (v ang.) najdete v blogu Lightroom journal. Informace o ACR 8.5 najdete tady (stejný blog, jiný článek).
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Adobe Camera Raw 8.6 RC pro PS CS6 a PS CC a DNG Converter 8.6 RC

1089

Vývojáři v Adobe pro nás připravili nové RC verze Adobe Camera Raw a DNG Converteru, které jako obvykle přináší podporu pro nové fotoaparáty, podporu nových profilů objektivů a aby těch profilů nebylo málo tak jsou v ACR i nové barevné profily odpovídající profilům fotoaparátů. Novinek (v ACR pro PS CC) tentokrát moc není, vývojáři se spíš zaměřili na opravy chyb. Pokud vás nic z toho nezajímá, ale chcete pouze ACR 8.6 RC stáhnout, můžete přejít na konec tohoto příspěvku, kde najdete odkazy na stažení.

Málem jsem zapomněl napsat, že ani tentokrát v Adobe nevydali RC verzi Lightroomu.

• Nikon D810
  • Panasonic LUMIX AG-GH4
  • Panasonic LUMIX DMC-FZ1000
Podpora nových profilů objektivů v ACR 8.6 RC
[tr][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Objektiv[/b][/td][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Bajonet[/b][/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon EF 16-35mm f/4L IS USM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Tamron 28-300mm f/3.5-6.3 Di VC PZD A010E[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Tamron 18-200 f/3.5-6.3 DiIII VC B011EM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon 1 NIKKOR VR 70-300mm f/4.5 – 5.6[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Tamon 28-300mm f/3.5-6.3 Di VC PZD A010N[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM A013[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Pentax[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Schneider Kreuznach LS 40-80mm f/4.0-5.6[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Phase One A/S[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM A013[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 28mm f/2.8[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 100mm f/2.8 MACRO[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony DT 16-105mm f/3.5-5.6[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony DT 18-200mm f/3.5-6.3[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 70-200mm f/2.8G[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 70-300mm f/4.5-5.6 G SSM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 70-400mm f/4-5.6 G SSM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 70-400mm f/4-5.6 G SSM II[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 135mm f/2.8 [T4.5] STF[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Zeiss Touit 2.8/50M[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E[/td][/tr]
Nové barevné profily fotoaparátů

V ACR 8.6 RC jsou také nové barevné profily odpovídající profilům následujících fotoaparátů:
  • Sony DSC-RX100 III
  • Sony A7S (ILCE-7S)
  • Sony Alpha SLT-A77 II (ILCA-77M2)
Novinky v ACR 8.6 RC pro PS CC

ACR 8.6 RC pro Photoshop CC (Photoshopu CS6 se tohle netýká) zlepšuje na 64-bitových systémech výkonnost při dávkovém zpracování obrázků přes tlačíto "Save" ("Uložit") (v ACR) a při konverzi obrázků do DNG (v DNG Converteru).

Opravy chyb v ACR 8.6 RC

V Adobe Camera Raw 8.6 RC jsou opraveny následující chyby:
  • Oprava chyby, kdy mohlo v některých případech dojít k pádu aplikace na systémech s s Hi DPI (Retina) monitory.
  • Oprava chyby, kdy mohlo v některých případech dojít k pádu aplikace při otevírání RAWů ze Sigmy SD9.
  • Oprava chyby, kdy JPEGy uložené v ACR nedokázaly některé externí programy zobrazit.
  • Oprava automatického výběru objektivu pro Leicu M (Typ 240) pokud v ní byl nainstalován poslední firmware.
  • Oprava chyby, kdy byly některé RAWy z Hasselbladu H5D-50c a H5D-60 3FR zobrazeny příliš tmavě. Bohužel tato oprava může způsobit změnu vzhledu u existujících fotek z výše zmíněných fotoaparátů, proto se doporučuje, abyste pročistili/smazali Camera Raw cache v předvolbách ACR a prohlédli dříve vyfocené obrázky, jestli v nich nejsou neočekávané výkyvy ve světlosti.

ACR 8.6 RC pro PS CS6 a DNG Converter 8.6 RC, ACR 8.6 RC pro PS CC (u obou ACR musíte zatrhnout souhlas s licencí - čtvereček před větou začínající "By downloading the software listed below..." - jinak programy nestáhnete).

Platnost všech programů vyprší 31. 08. 2014, ale do té doby určitě vyjdou finální verze.

ACR 8.6 RC pro PS CS6, ACR 8.6 RC pro PS CC.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Lightroom 5.6, Adobe Camera Raw (ACR) 8.6 pro PS CS6 a PS CC a DNG Converter 8.6

V Adobe vydali finální verze Lightroomu 5.6, ACR 8.6 pro CC a CS a DNG Converteru 8.6. Všechny nově podporované fotoaparáty byly už zmíněny v poslední RC verzi ACR a asi to nemá cenu psát znovu. To se týká i nových funkcí v ACR 8.6 pro Photoshop CC a taky nových barevných profilů odpovídajícím profilům fotoaparátů, které jsou přidány pouze do ACR 8.6, ale už ne do LR 5.6.

LR 5.6 žádné nové funkce nepřináší, ale pouze opravuje chyby, které se vyskytly v předchozích verzích.

Do LR a ACR byly přidány nové profily objektivů.

Pokud vás nic z toho nezajímá a chcete jen stáhnout LR 5.6 nebo DNG Converter 8.6, můžete přejít rovnou na konec článku, kde najdete odkazy na stažení.

Podpora nových profilů objektivů v ACR 8.6 a LR 5.6

Do finálních verzí LR a ACR byly přidány k objektivům už zmíněným v poslední RC verzi ACR následující profily objektivů:
[tr][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Objektiv[/b][/td][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Bajonet[/b][/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 16mm f/2.8 Fisheye[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony DT 18-250mm f/3.5-6.3[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 300mm f/2.8 G SSM II[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr]
Poznámka Adobe – Profil pro nově přidaný objektiv Canon EF 16-35mm f/4L IS USM není automaticky vybrán, pokud je použita korekce na základě profilu objektivu. Jedná se o chybu, která bude opravená v některé z budoucích verzi ACR a LR. Zatím se to dá obejít takto:
Manuálně vyberte profil a použijte možnost “Save New Lens Profile Defaults” (v LR "Uložit nový výchozí profil objektivu" - na záložce "Profil" - "Nastavení") v nastavení na záložce "Profile" ("Profil"). Pak už by se měl objektiv automaticky vybrat, když jsou povolené profily.

Opravy chyb v ACR 8.6

Kromě chyb opravených v ACR 8.6 RC jsou nově opraveny následující chyby:
  • Opravena chyba vyskytující se při konverzi sRawů (menší RAWy) z Nikonu D810 a Nikonu D4S na DNG soubory.
  • Barevný profil "Adobe Standard" pro Nikon D810 byl upraven a aktualizován. Tohle má dopad pouze na ty, kdo použili Camera Raw 8.6 RC se soubory z Nikonu D810.
Opravy chyb v Lightroomu 5.6

Jak už bylo zmíněno na začátku tohoto příspěvku, LR 5.6 nepřináší žádné nové funkce, ale pouze opravuje chyby, které se objevily v jeho předchozích verzích:
  • Kolekce s vlastním pořadím fotek se občas nemusely správně synchronizovat s mobilním Lightroomem.
  • Aktualizace barevného profilu “Adobe Standard” pro Nikon D810. Tohle se týká pouze těch, kdo použili ACR 8.6 nebo DNG Converter 8.6 ke konverzi NEFů z D810 na DNG soubory.
  • Hodnocení hvězdičkama nastavené v mobilním LR se nesynchronizovalo správně do normálního LR. Tohle se týká jen fotek, které byly do mobilního LR přidány přímo z fotoaparátu.
  • Opraven problém, který způsoboval zamrznutí ve stavu "Syncing … images" ("Synchronizace ...obrázků"), se kterým někteří uživatelé měli problém.
  • Hodnocení hvězdičkama se někdy nesynchronizovalo z normálního do mobilního LR. K tomuto problému dochází pouze při synchronizaci kolekce, která má více než 100 fotek, které již jsou ohodnocené hvězdičkama.
  • Do “System Info” ("Informací o systému") v meníčku "Help" ("Nípověda") byl přidán řádek, který pomáhá uživatelům rozlišit verze LR (normální LR od CC LR).
  • Opraven problém s otevíráním sRawů (menší RAWy) z Nikonu D810. Tohle se týká pouze těch, kdo konvertovali sRawy z D810 na DNG soubory v Camera Raw 8.6 RC nebo DNG Converteru 8.6 RC.
  • Obrázky s neplatnými GPS koordináty se nesynchronizovali správně s mobilním LR.
  • Lightroom mohl občas spadnout př změně výběru obrázku. K tomuto problému docházelo pouze na Windowsech.
  • JPEGy exportované z LR nešlo otevřít nebo upravit v programu "Canon Digital Photo Professional".

Adobe Camera Raw 8.6 - ACR 8.6 lze stáhnout přes aktualizátor ve Photoshopu CS6 nebo PS CC.

Poznámka: Pokud máte problém s aktualizací ACR 8.6 přes aktualizátor stáhněte následující soubory:

CameraRaw_8_6_Installer.zip pro windows a pro Mac

Po jejich stažení (nebo i během něho) zavřete programy Adobe, rozbalte (rozzipujte) stažené soubory, dvojklikem spusťte instalátor a nainstalujte ACR 8.6. Pak můžete opět spustit zavřené programy. Více informací (v angl.) najdete tady.

Stažení Lightroomu 5.6 - Windows, Mac

Stažení DNG Converteru 8.6 - Windows, Mac

Další informace o LR 5.6 (v ang.) najdete v blogu Lightroom journal. Informace o ACR 8.6 najdete tady (stejný blog, jiný článek).
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Adobe Camera Raw 8.7 RC pro PS CS6 a PS CC a DNG Converter 8.7 RC

1089

Vývojáři v Adobe vydali nové RC verze Adobe Camera Raw a DNG Converteru, které jako obvykle přináší podporu pro nové fotoaparáty a podporu nových profilů objektivů.

Kromě toho jsou v ACR 8.7 RC (pro CC) i nějaké ty novinky (v ACR pro PS CC), které se týkají hlavně fotografů, kteří používají monitory s vysokým rozlišením (HiDPI) a samozřejmě se nezapomnělo ani na opravy chyb.

Pokud vás nic z toho nezajímá, ale chcete pouze ACR 8.7 RC stáhnout, můžete přejít na konec tohoto příspěvku, kde najdete odkazy na stažení.

Zdá se, že Adobe už nevydává RC verze Lightroomu.

• Casio EX-100PRO
  • Fujifilm X30
  • Leaf Credo 50
  • Leica V-Lux (Typ 114)
  • Nikon D750
  • Panasonic DMC-GM1S
  • Sony ILCE-5100
  • Sony ILCE-QX1
Podpora nových profilů objektivů v ACR 8.7 RC
[tr][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Objektiv[/b][/td][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Bajonet[/b][/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Tokina AT-X 116 PRO DX-II 11-16mm f/2.8[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]HandeVision IBELUX 40mm F0.85[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Fujifilm X[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]SLR Magic 50mm T0.95 Hyperprime Cine Lens[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica M[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica SUMMICRON-S 100 mm f/2 ASPH.[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica S[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Tokina AT-X 116 PRO DX-II 11-16mm f/2.8[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon F (DX)[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]HD PENTAX-DA 645 28-45mm F4.5ED AW SR[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]PENTAX 645[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony DT 18-55mm F3.5-5.6 SAM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony DT 18-70mm F3.5-5.6[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 75-300mm F4.5-5.6[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 300mm F2.8 G SSM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony 500mm F4 G SSM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]HandeVision IBELUX 40mm F0.85[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]SLR Magic 50mm F0.95 Hyperprime Lens[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony FE 16-35mm F4 ZA OSS[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander VM 12mm F5.6 Ultra Wide Heliar[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander VM[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander VM 75mm F1.8 Heliar[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander VM[/td][/tr]
Novinky v ACR 8.7 RC pro PS CC

ACR 8.7 RC pro Photoshop CC 2014 (Photoshopu CS6 se tohle netýká) přináší následující novinky:
  • Podpora pro HiDPI monitory na Windowsech:
    • Když je ve Photoshopu CC povolena změna velikosti uživatelského rozhraní na 200% ("Edit" - > "Preferences" -> "Experimental Features") bude změněna velikost i u ACR.
    • Známé problémy:
      • Občas se může stát, že se u ACR nezmění velikost. Lze to obejít tak, že se Photoshop restartuje.
      • Některé prvky uživatelského rozhraní můžou při určitých operacích (jako je přetahování přechodového filtru nebo přepínání mezi normálním zobrazením a zobrazením na plnou obrazovku) blikat nebo se překreslovat.
  • Zvýšení výkonu u procesorů s podporou AVX/AVX2 vektorových instrukcí (procesory Intel Sandy Bridge (2011) a novější, procesory AMD Bulldozer (2011) a novější).
Opravy chyb v ACR 8.7 RC

V Adobe Camera Raw 8.7 RC jsou opraveny následující chyby:
  • Oprava chyby, kdy mohlo při rychlém přidání úpravy pomocí štětce úprav dojít k pádu aplikace.
  • Oprava chyby, která bránila v zobrazení kurzoru štětce úprav během změny velikosti štětce, když je vypnuté překrytí přechodovým nebo radiálním filtrem.
  • Zlepšení kvality barevných profilů pro fotoaparát Nikon D810, ve kterém byl opraven problém s viditelnými proužky u profilů "Camera Standard" (Standatrní"), "Camera Vivid" ("Sytý"), "Camera Landscape" ("Krajina") a "Camera Monochrome" ("Monochromatický").

ACR 8.7 RC pro PS CS6 a DNG Converter 8.7 RC, ACR 8.6 RC pro PS CC (u obou ACR musíte zatrhnout souhlas s licencí - čtvereček před větou začínající "By downloading the software listed below..." - jinak programy nestáhnete).

Platnost všech programů vyprší 31. 12. 2014, ale do té doby určitě vyjdou finální verze.

Více informací o vydání (v ang.) naleznete na blogu Lightroom Journal.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Lightroom 5.7, Adobe Camera Raw (ACR) 8.7 pro PS CS6 a PS CC a DNG Converter 8.7

V Adobe vydali finální verze Lightroomu 5.7, ACR 8.7 pro CC a CS a DNG Converteru 8.7, do kterých byla přidána jako obvykle podpora pro nové fotoaparáty a profily objektivů. Pro ACR 8.7 byly všechny novinky a opravy představeny už v poslední RC verzi, ale do LR 5.7 bylo přidáno pár novinek týkajících se synchronizovaných kolekcí a taky možnost importu katalogu z Aperture. Jinak tam je taky opraveno několik chyb týkajících se hlavně synchronizace s mobilním LR.

Pokud vás nic z toho nezajímá a chcete jen stáhnout LR 5.7 nebo DNG Converter 8.7, můžete přejít rovnou na konec článku, kde najdete odkazy na stažení.

Podpora pro nové fotoaparáty v ACR 8.7 a LR 5.7

Všechny výše zmíněné programy nově (od vydání ACR 8.7 RC) podporují tyto fotoaparáty:
  • Canon EOS 7D Mark II
  • Canon PowerShot G7 X
  • Canon PowerShot SX60 HS
  • Fujifilm X100T
  • Fujifilm X-T1 Graphite Silver
  • Leica D-Lux (Typ 109)
  • Leica M-P
  • Leica X (Typ 113)
  • Olympus PEN E-PL7
  • Olympus STYLUS 1s
  • Panasonic DMC-CM1
  • Panasonic DMC-GM5
  • Panasonic DMC-LX100
  • Pentax K-S1
  • Pentax QS-1
  • Samsung NX1

Podpora nových profilů objektivů v ACR 8.7 a LR 5.7

Od vydání ACR 8.7 RC byla přidána pěkná řádka profilů objektivů:
[tr][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Objektiv[/b][/td][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Bajonet[/b][/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]iPhone 6[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Apple[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]iPhone 6 Plus[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Apple[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]SIGMA 18-300mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM C014[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon EF[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM S014[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon EF[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Zeiss Otus 1.4/85 ZE[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon EF[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Fujifilm X100T[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Fujifilm X[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Hero[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]GoPro[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Hero4 Black Edition[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]GoPro[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Hero4 Silver Edition[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]GoPro[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica SUMMARIT-M 35 mm f/2.4 ASPH[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica M[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica SUMMARIT-M 50 mm f/2.4[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica M[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica SUMMARIT-M 75 mm f/2.4[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica M[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica SUMMARIT-M 90 mm f/2.4[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica M[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander VM 12mm F5.6 Ultra Wide Heliar ASPH.[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica M[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander VM 15mm F4.5 Super Wide Heliar II ASPH.[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica M[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander VM 21mm F1.8 Ultron ASPH.[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica M[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander VM 21mm F4 Color Skopar[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica M[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander VM 25mm F4 Color Skopar[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica M[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander VM 28mm F2 Ultron[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica M[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander VM 35mm F1.2 Nokton II ASPH.[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica M[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander VM 35mm F1.4 Nokton Classic[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica M[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander VM 35mm F2.5 Color Skopar[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica M[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander VM 40mm F1.4 Nokton Classic[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica M[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander VM 50mm F1.1 Nokton[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica M[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander VM 50mm F1.5 Nokton[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica M[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander VM 75mm F1.8 Heliar[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica M[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon AF-S NIKKOR 20mm f/1.8G ED[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon F[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon AF-S NIKKOR 400mm f2.8E FL ED VR[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon F[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]SIGMA 18-300mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM C014[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon F[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM S014[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon F[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander SL 40mm F2 Ultron ASPHERICAL[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon F[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander SL 40mm F2 Ultron ASPHERICAL Close-up Lens[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon F[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Zeiss Otus 1.4/85 ZF.2[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon F[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Zeiss Otus 1.4/85 ZF.2[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon F[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]HD PENTAX-DA 16-85mm F3.5-5.6 ED DC WR[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Pentax[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]HD PENTAX-DA 20-40mm F2.8-4 Limited[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Pentax[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]SIGMA 18-300mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM C014[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sigma[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM S014[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sigma[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]SIGMA 18-300mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM C014[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]SIGMA 24-105mm F4 DG OS HSM A013[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony DT 55-200mm F4-5.6[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony FE PZ 28-135mm F4 G OSS[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Zeiss Loxia Biogon T* 2/35[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Zeiss Loxia Planar T* 2/50[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E[/td][/tr]
Novinky v Lightroomu 5.7
  • Aktualizace pro synchronizované kolekce:
    • U synchronizovaných kolekcí je nyní nahoře na nástrojové liště výraznější tlačítko pro sdílení. Pomocí tohoto tlačítka můžete přes Lightroom web rychleji sdílet vaše synchronizované kolekce s přáteli, rodinou a klienty .
    • Komentáře a lajky z Lightroom webu jsou nyní synchronizovány do katalogu v Lightroom na počítači. Komentáře a lajky budou zobrazeny u synchronizovaných kolekcé v panelu “Komentáře”.
    • Obrázky s komentáři a lajky budou mít na sobě zobrazeno, že jsou u nich komenáře a barevně označeno, že jsou k nim nepřečtené komentáře.
  • Přidaná funkce, která umožňuje importovat obrázky z Apple Aperture a Apple iPhoto knihoven do Lightroomu. Tato funkce byla dříve dostupná v doplňku, ale teď už přímo součástí LR.
Opravy chyb v Lightroomu 5.7

V Lightroomu 5.7 byly opraveny následující chyby:
  • Při přecházení mezi obrázky ve filmové pásu ("Filmstrip") mohlo dojít k zobrazení náhledu mezistupně ořezu, když byl zobrazen náhled ořezu (tohle jsem možná nepochopil úplně správně, ale má to něco společnýho se zobrazením ořezu a přecházením ve filmovém pásu).
  • Profil pro objektiv Canon EF 16-35mm f/4 nebyl automaticky vybrán, když se použila možnost "Lens Profile Corrections" ("Povolit korekce založené na profilech").
  • Použití ICC profilů mělo v LR za následek nesprávné ořezání stínů a černé - Problém se týkal jen LR běžících na Mac OSX 10.9 a novějších.
  • Oprava chyby, kdy mohlo při rychlém přidání úpravy pomocí štětce úprav dojít k pádu aplikace.
  • Zlepšení kvality barevných profilů pro fotoaparát Nikon D810, ve kterém byl opraven problém s viditelnými proužky u profilů "Camera Standard" (Standatrní"), "Camera Vivid" ("Sytý"), "Camera Landscape" ("Krajina") a "Camera Monochrome" ("Monochromatický").
  • Kontextová nabídka (kliknutí pravým myšítkem na Windowsech nebo použití control+kliknutí na Macu) bylo u obrázků obsažených v mobilních kolekcích LR.
  • Oprava chyby, kvůli které nemohl LR číst data v knihovnách v Photoshop Elements 13.
  • Přední ("Cover") obrázky kolekcí nastavené v mobilním LR byly někdy nesprávně resotovány v normálním LR.
  • Synchronizace s mobilním LR se někdy mohla zaseknout v případě, ře byla stejná položka přidána do mobilního i normálního LR a později smazána.
  • Oprava chyby, kdy došlo k pádu Lightroomu, když byl přímo v LR vytvořen tisk a měl být uložen na DVD v počítači.
  • Byla obnovena možnost publikování na Behance za použití publikační služby Behance.
Nové funkce a opravy chyb v ACR 8.7

Do ACR 8.7 byla přidaná podpora pro HiDPI monitory na Windowsech, kterou zapnete kliknutím na možnost "Scaled UI 200% for high-density displays" ve Photoshopu -> "Edit" - > "Preferences" -> "Experimental Features". Tato funkce byla představena už v poslední RC verzi ACR, ale zdá se, že se inženýrům v Adobe podařilo vychytat chyby, protože nyní už je nezmiňují.

Co se týče oprav chyb, tak ty už byly všechny zmíněny v popisu ACR 8.7 RC.

Adobe Camera Raw 8.7 - ACR 8.7 lze stáhnout přes aktualizátor ve Photoshopu CS6 nebo PS CC.

Poznámka: Pokud máte problém s aktualizací ACR 8.7 přes aktualizátor stáhněte následující soubory:

CameraRaw_8_7.exe.zip pro windows a CameraRaw_8_7.pkg.zip pro Mac.

Po jejich stažení (nebo i během něho) zavřete programy Adobe, rozbalte (rozzipujte) stažené soubory, dvojklikem spusťte instalátor a nainstalujte ACR 8.7. Pak můžete opět spustit zavřené programy. Více informací (v angl.) najdete tady.

Stažení Lightroomu 5.7 - Windows, Mac

Stažení DNG Converteru 8.7 - Windows, Mac

Další informace o LR 5.7 (v ang.) najdete v blogu Lightroom journal. Informace o ACR 8.7 najdete tady (stejný blog, jiný článek).
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Lightroom 5.7.1, Adobe Camera Raw (ACR) 8.7.1 pro PS CS6 a PS CC a DNG Converter 8.7.1

Adobe nám jako předvánoční dárek nadělilo menší aktualizace Lightroomu, ACR a DNG Corverteru, ve kterých nejsou žádné nové funkce, ale přidává se do nich podpora pro nové profily objektivů, podpora pro fotoaparát Sony ILCE-A7M2 a o opravu chyby týkající se chromatické aberace u Samsungu NX1.

Podpora pro nové fotoaparáty v ACR 8.7.1, LR 5.7.1 a DNG Converteru 8.7.1

Do všech programů byla přidána podpora pro fotoaparát Sony ILCE-A7M2.

Podpora nových profilů objektivů v ACR 8.7.1 a LR 5.7.1

Do LR 5.7.1 a ACR 8.7.1 byly přidány následující profily objektivů:
[tr][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Objektiv[/b][/td][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Bajonet[/b][/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon EF[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon EF-S 24mm f/2.8 STM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon EF[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Tokina AT-X 12-28 F4 PRO DX[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon EF[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Zeiss Distagon T* 1,4/35 ZM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica M[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Tokina AT-X 12-28 F4 PRO DX[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon F[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Tokina AT-X 70-200mm F4 PRO FX VCM-S[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon F[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Tokina AT-X 166 PRO DX II 11-16 F2.8[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr]

Opravy chyb v ACR 8.7.1 a LR 5.7.1

V LR 5.7.1 a ACR 8.7.1 byl opraven problém s korekcí chromatické aberace u fotoaparátu Samsung NX1.

Adobe Camera Raw 8.7.1 - ACR 8.7.1 lze stáhnout přes aktualizátor ve Photoshopu CS6 nebo PS CC.

Poznámka: Pokud máte problém s aktualizací ACR 8.7.1 přes aktualizátor, můžete stáhnout soubory přímo z webu Adobe:

CameraRaw_8_7_1.zip pro Windows a CameraRaw_8_7_1.pkg.zip pro Mac.

Po jejich stažení (nebo i během něho) zavřete programy Adobe, rozbalte (rozzipujte) stažené soubory, dvojklikem spusťte instalátor a nainstalujte ACR 8.7.1. Pak můžete opět spustit zavřené programy. Více informací (v angl.) najdete tady.

Stažení Lightroomu 5.7.1 - Windows, Mac

Stažení DNG Converteru 8.7.1 - Windows, Mac

Další informace o LR 5.7.1 (v ang.) najdete v blogu Lightroom journal. Informace o ACR 8.7 najdete tady (stejný blog, jiný článek).
hedra

Nepřečtený příspěvek od hedra »

mě se tedy vůbec nelíbí jak to teď vypadá s adobe.... všechno online... jaksi si nevím zvyknout.
leschek
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

hedra napsal:mě se tedy vůbec nelíbí jak to teď vypadá s adobe.... všechno online... jaksi si nevím zvyknout.
Ale ono to není online. Název to má cloud, ale programy jsou nainstalovaný v počítači stejně jako před tím (akorát se jednou za měsíc kontroluje, jestli máš zaplaceno). Navíc se to týká jen Photoshopu CC. PS CS6 a LR se pořád dají koupit jako dřív. Do PS CS6 ale nejsou přidávané nové funkce, pouze profily foťáků přes ACR.

Adobe Camera Raw (ACR) 8.8 pro PS CS6 a PS CC a DNG Converter 8.8

Firma Adobe vydala novou verzi ACR 8.8 pro PS CC a CS a DNG Converteru 8.8, do kterých byla přidána jako obvykle podpora pro nové fotoaparáty a do ACR 8.8 byla přidána i podpora nových profilů objektivů. V ACR 8.8 jsou i nějaké opravy chyb, které se týkají pouze zpracování fotek pořízených určitými objektivy. Nové funkce v ACR 8.8 nehledejte. Co se týká Lightroomu, tak během několika dní - týdnů by měl být (podle různých uniklých informací) vydán LR6, ve kterém by měly být přidány fotoaparáty a objektivy, které najdete v následujících seznamech. Než bude nový LR vydán, můžete pro konverzi RAWů z nových fotoaparátů používat DNG Converter.

Podpora pro nové fotoaparáty v ACR 8.8

ACR 8.8 pro PS CC a CS a DNG Converter 8.8 nově podporují tyto fotoaparáty:
  • Casio EX-ZR3500
  • Canon EOS 750D (Rebel T6i, Kiss X8i) (předběžná podpora)
  • Canon EOS 760D (Rebel T6s, Kiss 8000D) (předběžná podpora)
  • Fujifilm X-A2
  • Fujifilm XQ2
  • Hasselblad Stellar II
  • Nikon D5500
  • Olympus OM-D E-M5 II
  • Panasonic Lumix DMC-GF7
  • Panasonic Lumix DMC-ZS50 (DMC-TZ70, DMC-TZ71)
Podpora nových profilů objektivů v ACR 8.8
[tr][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Objektiv[/b][/td][td=border:1px solid #cccccc; padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px; background-color: #161616; color: #FFFFFF;][b]Bajonet[/b][/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon EF 24-85mm f3.5-4.5 USM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]TAMRON SP 15-30mm F/2.8 Di VC USD[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Canon[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]DJI Inspire 1 FC350[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]DJI[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander LTM 28mm f/1.9 Ultron Aspherical[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander LTM 28mm f/3.5 Color Skopar[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander LTM 35mm f/1.7 Ultron Aspherical[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander LTM 50mm f/2 Heliar[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander LTM 50mm f/2.5 Color Skopar[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander LTM 50mm f/3.5 Heliar[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander LTM 75mm f/2.5 Color Heliar[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander LTM 90mm f/3.5 APO Lanthar[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander VM 40mm f/2.8 Heliar[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Leica[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander MFT 17.5mm f/0.95 Nokton Aspherical[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]MFT[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander MFT 25mm f/0.95 Nokton[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]MFT[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander MFT 42.5mm f/0.95 Nokton[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]MFT[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon AF NIKKOR 14mm f/2.8D ED[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon F[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon AF-S DX NIKKOR 55-200mm f/4-5.6G ED VR II[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon F[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon AF-S NIKKOR 300mm f/4E PF ED VR[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon F[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon NIKKOR 50mm f/1.2 AIS[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon F[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]TAMRON SP 15-30mm F/2.8 Di VC USD A012N[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon F[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander SL II 20mm f/3.5 Color-Skopar Aspherical[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon F[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander SL II 28mm f/2.8 Color-Skopar Aspherical[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon F[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Voigtlander SL II 58mm f/1.4 Nokton[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Nikon F[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]SIGMA 18-200mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Pentax[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]dp1 Quattro (předběžná podpora)[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sigma[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]dp2 Quattro (předběžná podpora)[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sigma[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]SIGMA 50mm F1.4 DG HSM Art Lens[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]TAMRON 16-300mm F/3.5-6.3 DiII PZD MACRO AB016S[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]TAMRON 28-300mm F/3.5-6.3 Di PZD A010S[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]TAMRON SP 70-200mm F/2.8 Di USD A009S[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]TAMRON SP 150-600mm F/5-6.3 Di USD A011S[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]TAMRON SP 90mm F/2.8 Di MACRO 1:1 USD F004S[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony Alpha[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony FE 16mm F3.5 Fisheye[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony FE 21mm F2.8[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony FE 24-240mm F3.5-6.3 OSS[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony FE 28mm F2[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony FE 35mm F1.4 ZA[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony FE 90mm F2.8 Macro G OSS[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]ZY Optics Mitakon Speedmaster 50mm f0.95 Pro[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Sony E[/td][/tr] [tr][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]CGO2gb[/td][td=border:1px solid #cccccc;padding-left:5px;padding-top:3px;padding-bottom:3px;]Yuneec[/td][/tr]
Opravy chyb v ACR 8.8
  • Opraven problém s purpurovými světly, které se mohly objevit při zpracování RAWů z Canonu EOS 70D focených na některé (nezmíněné) citlivosti ISO.
  • Opraven problém, kdy se při korekci vinětace u objektivu Voigtlander VM 21mm f/1.8 Ultron mohly objevit proužky.
  • Opraven problém, kdy mohlo dojít k větší korekci vinětace, než bylo třeba u fotek z objektivu Pentax FA645 MACRO 120mm F4 zaostřených na určitou (nezmíněnou) vzdálenost.
  • Opraven problém, kdy se při korekci vinětace u objektivu Nikon AF-S NIKKOR 24-85mm f/3.5-4.5G ED VR mohly objevit proužky (u delších ohnisek).
  • Opraven problém se názvem objektivu v EXIFu u objektivu Zeiss OTUS 85mm f/1.4 (u bajonetu pro Canon a Nikon).
  • Opraven problém, kdy mohlo dojít k větší korekci vinětace, než bylo třeba u fotek z objektivu Zeiss Distagon T 1,4_35 ZM
  • Z důvodu aktualizace firmwaru u objektivu SIGMA 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM S014 byl aktualizován profil tohoto objektivu.

Adobe Camera Raw 8.8 - ACR 8.8 lze stáhnout přes aktualizátor ve Photoshopu CS6 nebo PS CC.

Poznámka: Pokud máte problém s aktualizací ACR 8.8 přes aktualizátor stáhněte následující soubory:

CameraRaw_8_8.zip pro Windows a CameraRaw_8_8.pkg.zip pro Mac.

Po jejich stažení (nebo i během něho) zavřete programy Adobe, rozbalte (rozzipujte) stažené soubory, dvojklikem spusťte instalátor a nainstalujte ACR 8.8. Pak můžete opět spustit zavřené programy. Více informací (v angl.) najdete tady.

Stažení DNG Converteru 8.8 - Windows, Mac

Další informace o ACR 8.8 (v ang.) najdete v blogu Lightroom journal.
Odpovědět