Tvrdé světlo aneb hra se stínem

Fórum o focení s bleskem
Odpovědět Téma
leschek
Administrátor
Tykání: Yes
Kontaktovat uživatele:

Nepřečtený příspěvek od leschek »

Obrázek

Po tom, co jsem psal o deštníku, odrazu světla od stěn a stropu a o portrétu v rohu, což je pár možností jak změkčit světlo blesku, by se mohlo zdát, že tvrdý světlo je fotografův nepřítel č.1. Jestli fotíte portrét v poledne, když svítí slunko na plný pecky modelu do tváře může to být i pravda, protože tvrdý světlo vytvoří na jinak ušlechtilé tváři modelu škaredě vypadající stíny, jichž se nezbavíte ani kouzlením ve Fotošopu. Nebo pokud máte blesk na fotoaparátu budete mít model nasvícenej asi z toho nejblbějšího úhlu.

Ale jestliže blesk sundáte z fotoaparátu, popřípadě nasvítíte objekt z několika směrů, můžete využít stínu ke kompozici a získat zajímavě vypadající fotky.

První dvě fotky byly vyfoceny s jedním bleskem napravo od mého oblíbeného modelu. Tím, že jsem fotil na 1/160 s a clonu f/13 jsem úplně zrušil světlo pronikající do místnosti oknem. Zkusil jsem několik fotek s různou výškou blesku a vzdáleností modelu od stěny (čím je model blíž ke stěně, tím je stín blíž modelu, ale záleží i na úhlu blesku). První fotka je udělaná s bleskem v úrovni pasu a pro druhou jsem vysunul stativ na světlo na maximum a ještě ho dal na gauč (celkem to bylo přes dva metry). Rozdíl mezi fotkama je myslím patrnej na první pohled.

Pro třetí fotku jsem zkusil něco jinýho. Nechal jsem světlo svítící oknem, aby osvětlilo tmavou tvář modelu (musel jsem ho uplatit koláčem, aby opět pózoval). Stačilo trochu zkrátit čas, čímž jsem dosáhl správného vyvážení blesku s přirozeným světlem. Přirozený světlo jsem pochopitelně podexponoval, aby zůstal zachovanej stín.

V případě, že nechcete nebo nemůžete použít přirozený světlo, můžete stejnýho efektu dosáhnout se dvěma blesky. Jako hlavní světlo použijeme, stejně jako na prvních dvou obrázcích, blesk napravo od modelu. Na vyplnění stínů není špatný využít odraz světla od stěny, protože se tím získá stejnoměrný světlo. Protože pracujeme s dvěma blesky, nebudeme měnit čas, ale jenom výkon blesků. Expozici hlavního světla změříme např. na clonu f/5.6 a expozice vyplňujícího světla by měla být o 1- 2 kroky nižší, aby zůstal zachovanej stín – tj. mezi f/4 a f/2.8. Záleží na tom jak moc chceme prokreslit stín.
Odpovědět