Affinity je nyní „skoro“ úplně zdarma

Úpravy fotek
Topic
leschek
Administrátor
Tykání: Yes

Affinity je nyní „skoro“ úplně zdarma

Unread post by leschek »

Před asi měsícem jsem si chtěl pořídit Affinity, abych měl nějakou alternativu ke Photoshopu. Na stránkách ale program nešel stáhnout, protože Canva (nový majitel Affinity) připravovala něco nového. Přečetl jsem si spoustu dohadů o tom, co to bude a začal se bát, že se Affinity bude nabízet s předplatným jako programy od Adobe.

Uběhl měsíc a ukázalo se, že jsem se nemohl mýlit více – Affinity se teď nabízí zdarma. Tedy alespoň původní programy, které byly spojeny do jednoho balíčku a k tomu byly přidané AI funkce od Canvy, pro jejichž použití je potřeba mít Canva prémium plán.

Tyto AI funkce asi budou časem použitelné i pro fotografy, ale na videu, které jsem viděl, pro ně autor videa použil slovíčko „crap“.

Tady je zmíněné video:

Takže abych to shrnul, Canva koupila Affinity a nabízí ho úplně zdarma s tím, že doufá, že lidi budou používat AI funkce, které si zaplatí. Zatím můžeme jásat, že máme další editor fotek a vektorů zdarma a časem se uvidí, jestli to bude fungovat a časem třeba Affinity předežene v počtu uživatelů Photoshop. Nebo taky ne a Canva Affinity zařízne, nebo prodá někomu dalšímu. Zatím si ale můžeme užívat solidní foto editor zdarma.

A na závěr pár řádků z FAQu (bez otázek, spíš shrnuti):
  • Pro používání Affinity je třeba účet na Canva, ale nemusí to být prémium plán.
  • Affinity je dostupné pro Wokna a macOS a časem bude i pro iPady.
  • Soubory ze starších verzí půjdou v nové verzi otevřít, ale obráceně to nepůjde (předpokládám, že jde o formát specifický pro Affinity).
  • Affinity můžete instalovat na kolik počítačů chcete.
  • Do Affinity lze importovat soubory z Adobe (PSD, AI, IDML, DWG a další).
  • Zatím není čeština, ale prý další jazyky budou přibývat, což sice neznamená, že čeština bude, ale můžeme doufat.
  • Pokud chcete používat Affinity V2 (od Serif), tak můžete, ale nebude mít nové aktualizace, proto je asi lepší přejít na Affinity od Canvy, která plánuje přidávat nové funkce a program aktualizovat.
  • Pro stažení programu a aktivaci licence musíte být online, ale potom to není potřeba ani na dlouhý časový úsek (nespecifikovaný). Pokud budete offline, nebudete mít přístup k nápovědě, výukovým lekcím, stock knihovně a integrovaným AI nástrojům. A taky nebudete dostávat upozornění na nové verze, takže se doporučuje sem tam se připojit.
Affinity od Canvy můžete stáhnout tady.

POSTREACT(ions) SUMMARY