Alternativní čeština pro phpBB 3.1.11 (cs_alt)

Zde můžete stáhnout můj alternativní a neformální překlad phpBB 3.1, diskutovat o něm a hlásit problémy, na které v něm narazíte.
Odpovědět Téma
leschek
Administrátor
Reakce:
Tykání: Ano
Kontaktovat uživatele:

Nepřečtený příspěvek od leschek »

Proč "alternativní čeština"

Během několika posledních let jsem udělal několik překladů MODů pro phpBB3 a také jsem po vydání nových verzí phpBB 3.0.x dělal neoficiální aktualizace češtiny. Když jsem tyto aktualizace překládal napadlo mě, jestli bych dokázal přeložit kompletní phpBB a protože se tou dobou objevila první (ještě ani ne alfa) verze phpBB 3.1, rozhodl jsem se, že nebudu ztrácet čas překládáním phpBB 3.0.x a že se rovnou pustím do překladu phpBB 3.1 (nebudu později muset dodělávat aktualizaci z phpBB 3.0.x).

Některé věci se v tomto překladu liší od původního překladu phpBB 3.0.x a to mě přivedlo na myšlenku, že bych měl češtinu pojmenovat nějak jinak než jen "Čeština". Mám za to, že pro lidi bude jednodušší nainstalovat více českých překladů (pokud budou), které budou moci existovat vedle sebe, než přepisovat soubory z neoficiálního na oficiální překlad a naopak. Proto jsem se rozhodl pro název "Alternativní čeština".

Kompabilita s phpBB 3.0.x #

Docela mě překvapilo, že překlad z phpBB 3.0.12 funguje i na phpBB 3.1 (přinejmenším na druhé alfě), ale spousta věcí v překladu chybí. Je to dáno tím, že v phpBB 3.1 jsou přidána množná čísla a další věci jsou upraveny, takže třeba oprávnění moc nenastavíte. Tady je skrýnšot hlavní stránky fóra a náhodně vybraný nastavení oprávnění:

290 291

Obráceně, tedy použití češtiny pro phpBB 3.1 na phpBB 3.0.x taky funguje, ale dostanete velké množství chyb a třeba v nastavení oprávnění už jsou jen chyby:

292

Co je jinak než v překladu pro phpBB 3.0.x z phpBB.cz?#

Jedním z cílů, které jsem si při překládání dal bylo, že nebudu opisovat z původního phpBB 3.0.x překladu, proto se určité věci v tomto překladu liší. Když pominu slovosled, tak tohle by měl být seznam největších změn:
  • "Styl" (ang. "Style") jsem přeložil jako "Vzhled" - v tomto případě mám za to, že pojmenování "Style" v anglické verzi není nejideálnější, protože při tvorbě webů se obvykle jako styl označuje to, co je v phpBB v css souborech.
  • "Skin" (ang. "Theme") jsem po docela dlouhém přemýšlení přeložil jako "Motiv". Nechtěl jsem použít "Téma", protože v phpBB se jako "téma" nazývá něco jiného. "Styl" by se mi tu sice líbil (z důvodu uvedeného výše), ale protože v phpBB 3.0.x se tak jmenovalo něco jiného, rozhodl jsem se i tuto možnost nepoužít. No a nakonec mě napadl "Motiv", což je vlastně synonymum k "Téma". Navíc označení "Skin" se mi nikdy moc nelíbilo". V RC verzích phpBB 3.1.0 a pozdějších se toto slovo vyskytuje minimálně.
  • "Návštěvníci" (ang. Guests") jsou přeloženi jako "Hosti", protože vlastně i registrovaní uživatelé jsou ve fóru na návštěvě.
  • Skupinu "Noví členové fóra" jsem přejmenoval na "Nově registrovaní uživatelé".
  • "BBCode" jsem počeštil na "BBKód".
  • "Session" jsem přeložil jako "Relace", ale na některých místech jsem přidal do závorky "Session", tak by to nemělo dělat problémy.
  • "Logy" (ang. "Logs") jsou přeloženy jako "Záznamy"
  • "MODy" - v novém phpBB 3.1 se nebudou používat "MODy", ale "Rozšíření", což jsou vlastně MODy, které nebudou upravovat soubory originálního phpBB. V ang. se tomu z důvodu odlišení říká "Extensions" a já to přeložil jako "Rozšíření". Více najdete v příspěvku o novinkách v phpBB 3.1.
  • e-mail - ačkoliv je to asi správně česky e-mail, tak jsem nechal email, které se používá v anglických jazykových souborech (jednak to tak všude píšu a taky se mi nechtělo všude doplňovat pomlčku). Podle wikipedie se v angličtině používají oba tvary. Hlavní argument pro používání e-mailu je ten, že v češtině znamená slovo email nátěr. Osobně si myslím, že si to v phpBB nikdo nesplete.

Chyby v překladu náměty na zlepšení a diskuze o překladu #

Pokud v překladu najdete nějakou chybu, ať už gramatickou nebo pravopisnou, budu rád, když mi ji nahlásíte do fóra "Překlad phpBB 3.1". To samo platí i pro náměty na zlepšení překladu. Založte tam, prosím, nové téma s výstižným názvem.

Číslování verzí překladu

Balíčky s překladem budu číslovat (popisovat) následovně:

Např. cs_alt_pro_3.1.0a3_verze_0.9 bude znamenat, že se jedná o alternativní češtinu pro phpBB 3.1.0a3 a že verze překladu je 0.9. Pokud udělám v překladu nějaké změny, aniž by se změnila verze phpBB, pro kterou je čeština určená, bude mít balíček označení např. cs_alt_pro_3.1.0a3_verze_1.2. Pokud bude překlad na jinou verzi phpBB bude mít balíček označení např. cs_alt_pro_3.1.0b1_verze_1.4. Doufám, že to dává smysl. Zkrátka jde o to, že budete vědět pro jakou verzi phpBB balíček je a jaká je to verze překladu.

P.S. V překladu pro phpBB jsem změnil systém číslování.

Stažení překladu

Aktuální překlad můžete stáhnout v příloze na konci toho příspěvku nebo v Downloadech fóra, kde najdete i starší verze.

Odkaz/Copyright

Byl bych rád, pokud po instalaci tohoto překladu necháte v patičce vašeho fóra odkaz/copyright. Pokud máte pocit, že moje několikaměsíční práce za řádek s odkazem nestojí, přestaňte prosím tento překlad používat a stáhněte si jinou češtinu, nebo si přeložte phpBB sám(a).

Instalace jazykového balíčku na už nainstalované fórum #

Pokud už máte nainstalované fórum, nahrajte rozbalený balíček s alternativní češtinou do kořenové složky vašeho fóra, takže:
  • Ve složce "language" byste měli mít složku "cs_alt" s jazykovými soubory, která se nachází vedle složky "en".
  • Ve složce styles/prosilver/theme byste měli mít složku "cs_alt" (taky vedle složky "en") obsahující jen obrázek "Online" a soubor "stylesheet.css".
  • Ve složce styles/subsilver/theme byste měli mít složku "cs_alt" obsahující všechna česká tlačítka taky vedle složky "en". Tyto tlačítka nahrazeny nebudou, protože subsilver 2 pomalu dosluhuje. Subsilver 2 už není součástí instalačního balíčku phpBB a tak už není ani součástí překladu

Pak přejděte do administrace vašeho fóra na záložku "Customise" - "Language Packs", což otevře stránku s jazykovými balíčky, na které by měly být zobrazeny nenainstalované jazyky a klikněte u jazyka, který chcete nainstalovat na odkaz "Install":

293

Nakonec si změňte ve vašem uživatelském panelu ("User Control Panel") na záložce "Board Preferences" ("Nastavení fóra") v "Obecném nastavení fóra" ("Edit Global Settings") u možnosti "My Language" ("Jazyk") jazyk a výběr nového jazyka potvrďte kliknutím na tlačítko "Submit" ("Odeslat"):

294

Potom byste měli mít vaše fórum zobrazené v češtině.

Čeština při instalaci nového fóra

Po stažení, rozbalení a nahrání phpBB 3.1 na váš server si stáhněte překlad, rozbale balíček a nahrajte ho do výše zmíněných složek. Pak otevřete v prohlížeči adresu

Kód: Vybrat vše

http://www.vase_domena.cz/phpBB31/install
a pokračujte podle průvodce instalací.

Aktualizace phpBB 3.0.x fóra s češtinou na phpBB 3.1 s alternativní češtinou

Aktualizaci samotnou jsem popsal v samostatném článku, ale pokud už máte nainstalované phpBB 3.0.x. tak máte tři možnosti:
  1. Můžete jazyk na starém fóru přepnout na angličtinu (jak je popsáno v článku o aktualizaci).

2. Můžete zkusit aktualizovat staré fórum tak, že použijete v nové instalaci phpBB 3.1 češtinu z phpBB 3.0.x, což může fungovat, ale rozhodně to není nejbezpečnější (viz výše).
  3. Můžete pro instalaci phpBB 3.1.x použít češtinu z phpBB.cz a později přejít na alternativní češtinu.
  4. Můžete fórum pro aktualizaci na phpBB 3.1 nejdříve trochu připravit (vytvořit v něm alternativní češtinu):

Stáhněte si z vašeho phpBB 3.0.x (z FTP) do počítače složku vase_forum/language/cs, ve které je čeština, přejmenujte ji na cs_alt a nahrajte ji zpět na server. Pak v administraci fóra na záložce "Systém" - "Jazykové balíky" nainstalujte češtinu s označením "cs_alt".

295

Po nainstalování češtiny klikněte na anglický název právě nainstalované češtiny:

296

což otevře následující stránku, na které můžete změnit podrobnosti o jazykovém balíčku tak jak je to na následujícím obrázku. Slouží to k tomu, že později jazyk jednoduše v uživatelském panelu rozpoznáte - nebude tam mít dva jazyky s označením "Čeština":

297

Po provedení změn nezapomeňte kliknout na tlačítko "Odeslat". Pak můžete ve vašem uživatelské panelu vybrat jako váš jazyk "alternativní češtinu".
    Pokud používáte ve vašem fóru na ochranu proti spamu otázku a odpověď, zkopírujte otázku a odpověď z originální češtiny do alternativní češtiny. To samo udělejte i v případě, že máte nějaká vlastní pole v profilu. Je to proto, že je jednodušší tato nastavení připravit ve starém fóru než je kopírovat později za starého do nového fóra.

Nakonec můžete v administraci přepnout výchozí jazyk fóra na alternativní češtinu. Pak pokračujte podle návodu, který najdete tady.

Překlad #
Poznámky k jednotlivým verzím
Verze 0.9 - první verze překladu pro phpBB 3.1.0a3

Verze 0.91 - aktualizace překladu pro phpBB 3.1.0 B1

Verze 0.92 - aktualizace překladu pro phpBB 3.1.0 B2

Verze 0.93 - aktualizace překladu pro phpBB 3.1.0 B3

Verze 0.94 - aktualizace překladu pro phpBB 3.1.0 B4

Verze 0.95 - aktualizace překladu pro phpBB 3.1.0 RC1

Verze 0.96 - aktualizace překladu pro phpBB 3.1.0 RC2

Verze 0.97 - Oprava chyby v emailech (Předmět nemá být přeložen) - pro phpBB 3.1.0 RC2

Verze 0.98 - aktualizace překladu pro phpBB 3.1.0 RC3

Verze 0.99 - aktualizace překladu pro phpBB 3.1.0 RC4

Verze 1.00 - aktualizace překladu pro phpBB 3.1.0 RC5

Verze 1.01 - aktualizace překladu pro phpBB 3.1.0 RC6

Verze 1.02 - aktualizace překladu pro finální phpBB 3.1.0

Verze 1.03 - aktualizace překladu pro phpBB 3.1.1

Verze 1.04 - spousta oprav v překladu pro phpBB 3.1.1 (více zde)

Verze 1.05 - aktualizace překladu pro phpBB 3.1.2 (více zde)

Verze 1.06 - oprava menších chyb v alternativním překladu pro phpBB 3.1.2 (více zde)

Verze 1.07 - aktualizace překladu pro phpBB 3.1.3 (více zde)

Verze 1.08 - oprava menších chyb v alternativním překladu pro phpBB 3.1.3 (více zde)

Verze 1.09 - aktualizace překladu pro phpBB 3.1.4 (více zde)

Verze 1.10 - aktualizace překladu pro phpBB 3.1.5 (více zde)

Verze 1.11 - aktualizace překladu pro phpBB 3.1.6 (více zde)

Verze 1.12 - aktualizace překladu pro phpBB 3.1.7-PL1 (více zde)

Verze 1.13 - aktualizace překladu pro phpBB 3.1.8 (více zde)

Verze 1.14 - aktualizace překladu pro phpBB 3.1.9 (více zde)

Verze 1.15 - aktualizace překladu pro phpBB 3.1.10 (více zde)

Verze 1.16 - aktualizace překladu pro phpBB 3.1.11 (více zde)

Přílohy
cs_alt_pro_3.1.11_verze_1.16.zip
Alternativní čeština pro phpBB 3.1.11 - verze překladu 1.16
(226.53 KiB) Staženo 1090 x
leschek
Administrátor
Reakce:
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní čeština pro phpBB 3.1

Vyšla nová verze phpBB 3.1 beta1 a tak jsem aktualizoval překlad, který můžete najít v příloze na konci prvního příspěvku. V jazykovém balíčku je několik menších změn, které se týkají hlavně vlastních profilových polí.

Změny od phpBB 3.0a3 (více informací v ang. najdete tady):
  1. Nová verze kontrolní třídy pro kontrolu verzí phpBB a rozšíření.

2. Všechna pole v profilu byla konvertována na vlastní profilová pole.

3. Změna ve vytváření odkazů.

4. Odstranění Subsilveru2 z instalačního balíčku. Pokud někdo bude Subsilver2 chtít, bude si ho muset stáhnout v databázi vzhledů.

5. Spousta oprav.
Pozor: Aktualizace z phpBB 3.0.x na 3.1 nefunguje, pokud používáte databázi MSSQL.
leschek
Administrátor
Reakce:
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní čeština pro phpBB 3.1.0-B2

Vývojáři velmi rychle vydali druhou beta verzi phpBB 3.1.0B2. V překladu je několik změn, které se týkají hlavně upozorňování na odpovědi v tématech a další menší věci. Z balíčku phpBB 3.1.0 byl už v betě 1 odstraněn vzhled Subsilver2, tak jsem ho z překladu taky odstranil.

Překlad můžete najít v příloze na konci prvního příspěvku nebo (i se staršíma verzema) v Downloadech fóra.

Větší změny od phpBB 3.1.0-B1 (více informací v ang. najdete tady):
  1. phpBB jde nyní instalovat i na Windows Azure.

2. Změna v odkazu z názvu tématu na seznamu témat (viewforum.php) - V phpBB 3.1.0 byly provedeny změny v odkazech na různé příspěvky v tématu (více zde). V betě 2 je provedena změna a to, že v případě nepřečteného příspěvku v tématu se po kliknutí na název tématu dostanete na první příspěvek v tématu (dříve vás název tématu přenesl na první nepřečtený příspěvek) a červená ikona (na obrázku u prostředního příspěvku) by vás měla přenést na první nepřečtený příspěvek tématu.

302
Pozor: Aktualizace z phpBB 3.0.x na 3.1 nefunguje, pokud používáte databázi MSSQL.
leschek
Administrátor
Reakce:
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní čeština pro phpBB 3.1.0-B3

V třetí beta verzi phpBB 3.1 je několik změn v jazykových souborech a tak jsem aktualizoval překlad, který můžete najít v příloze na konci prvního příspěvku nebo (i se staršíma verzema) v Downloadech fóra.

Větší novinky a změny od phpBB 3.1B2 (více informací o novinkách v ang. najdete tady):
  1. Pročišťování stínových témat - V administraci v nastavení fóra můžete povolit pročišťování stínových témat a nastavit četnost pročišťování a dobu, která musí uběhnout od odeslání posledního příspěvku.

2. Podpora SQLite3

3. Podpora Apache 2.4 - Soubor .htaccess nyní podporuje Apache 2.4 syntaxi.

4. Plupload pro soukromé zprávy - nové nahrávání příloh do soukromých zpráv.

5. SZ pro zabanované uživatele - trvale zabanovaní uživatelé nebudou dostávat soukromé zprávy a emaily od uživatelů.

6. Avátar vedle jména uživatele - v hlavičce je po přihlášení zobrazen uživatelův avátar.

7. Aktualizace jQuery na verzi 1.11.0 - z důvodu podpory IE8 není použita verze 2.0.x.

8. Opravy spousty chyb týkajících se schvalování, (dočasného) mazání příspěvků a dalších věcí.

9. Aktualizace na MSSQL - Aktualizace fóra z phpBB 3.0.x na 3.1 na MSSQL databázi už funguje.
leschek
Administrátor
Reakce:
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní čeština pro phpBB 3.1.0-B4

Ve čtvrté beta verzi phpBB 3.1 je opět několik změn v jazykových souborech a tak jsem aktualizoval překlad (na verzi překladu 0.94), který můžete najít v příloze na konci prvního příspěvku nebo (i se staršíma verzema) v Downloadech fóra.

V překladu je několik změn v množných číslech (nejenom změny v překladu, ale i změny jazykových klíčů), odstraněny řádky editoru překladů jazykových balíčků (v administraci), přidáno několik řádků pro kontrolu verze rozšíření a upraveny hlavičky jazykových .php souborů (to poslední nemá na překlad vliv). Málem jsem zapomněl - z prosilveru byla odstraněna všechna malá tlačítka, takže ve složce s českými tlačítky zbývá už jen obrázek "Online".

Větší novinky a změny od phpBB 3.1B3 (více informací o novinkách ve čtvrté betě (v ang.) najdete tady):
  • Aktualizace URL adres s koncovkou view=unread#unread - URL adresy s koncovkou view=unread#unread jsou pomocí js aktualizovány na normální adresy fóra, takže je nyní lze kopírovat (po kliknutí na ně) a adresy povedou na správný příspěvek.

Pozn.: Jde o to, že nepřečtené příspěvky má každý uživatel jiné a dřív vedl odkaz na nepřečtené příspěvky uživatele, který na adresu klikl a ne na příspěvek, na který chtěl odesílatel odkázat (p.s. - abych řekl pravdu, tak jsem si nikdy této koncovky v URL adrese nevšimnul).

• Kanonické URL - Kanonické URL byly přidány do uživatelských profilů a na stránky s tématem (viewtopic) a stránky s přehledem témat (viewforum).

• Zrušení obrázků u malých tlačítek v příspěvcích

dříve:
    303

teď:
    304

• Kontrola verze rozšíření - Rozšíření můžou nyní informovat administrátory o tom, jestli je k dispozici jejich nová verze - v phpBB 3.0.x je to součástí i některých MODů.

• Aktualizace Pluploadu na verzi 2.1.2 - jde o opravu chyb, které vývojářům Pluploadu nahlásili vývojáři phpBB.

• Přejmenování jQuery - jQuery, která je součástí phpBB 3.1 byla přejmenována na jquery.min.js.

• Odstranění překládacího editoru - Z administrace byl odstraněn editor na úpravy překladu.

• Oprava chyb v Captcha pluginech - Pokud chybí vybraný captcha doplněk, bude místo něho použita výchozí captcha.

• Oprava chyb s neschválenými příspěvky v novinkových kanálech.

• Oprava chyb týkajících se jazyků psaných zprava doleva.
leschek
Administrátor
Reakce:
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní čeština pro phpBB 3.1

Vyšla první RC verze phpBB 3.1.0 a tak jsem opět aktualizoval překlad (na verzi překladu 0.95), který můžete najít v příloze na konci prvního příspěvku nebo (i se staršíma verzema) v Downloadech fóra.

V RC1 verzi je několik novinek, takže v překladu jsou nějaké nové řádky a dokonce i jeden nový soubor.

Mezi větší novinky, které v této verzi phpBB najdete patří (více informací o novinkách v první RC verzi (v ang.) najdete tady):
  • Nová stránka s kontaktním formulářem na administrátora fóra - uživatelé můžou poslat administrátorovi email. Stránku lze vypnout a zapnout v administraci.
  • Nová vlastní profilová pole - FB, G+, Twitter, Youtube a Skype.
  • Ukončená podpora pro Firebird batabáze.
leschek
Administrátor
Reakce:
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní čeština pro phpBB 3.1 RC2

Ve druhé RC verzi phpBB 3.1 jsou opět nějaké změny v jazykových souborech a tak jsem aktualizoval překlad, který můžete stáhnout v příloze na konci prvního příspěvku nebo (i se staršíma verzema) v Downloadech fóra.

Kromě oprav chyb se od poslední RC1 verze objevují i nějaké novinky (více v angl. zde):
  • Automatické pročišťování stínových témat - najdete v nastavení jednotlivých fór pod už známým pročišťováním normálních témat.

• Změny v prosilveru:
    • Nastavení maximální šířky fóra

• Rychlé odkazy - spojení některých vyhledávacích funkcí (aktivní témata, nepřečtené příspěvky, příspěvky bez odpovědi atd.) pod jeden odkaz.
leschek
Administrátor
Reakce:
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní čeština pro phpBB 3.1 RC2

Aktualizoval jsem překlad, který můžete stáhnout v příloze na konci prvního příspěvku nebo (i se staršíma verzema) v Downloadech fóra.

Tentokrát je v překladu pouze opravena chyba v emailech (skoro ve všech), kdy nemělo být přeloženo slovo "Subject" na začátku souborů s emaily, které jsem přeložil jako "Předmět", což způsobilo to, že se u emailů nezobrazoval předmět. V nové verzi překladu 0.97 je to opraveno. Mimochodem, verze 0.97 je stále určena pro phpBB 3.1.0 RC2.

Za upozornění na chybu děkuji smajlikovi z phpBB.cz.
leschek
Administrátor
Reakce:
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní čeština pro phpBB 3.1.0 RC3

Vyšlo phpBB 3.1.0.RC3 a tak jsem opět aktualizoval češtinu, kterou můžete stáhnout v příloze na konci prvního příspěvku a v Downloadech fóra (i starší verze překladu).

Mezi největší novinky a opravy chyb v této verzi patří (více angl. tady):
  1. Chytré povolování rozšíření - Rozšíření nyní poznají, jestli můžou být povolený nebo ne (pravděpodobně je to založeno na kompatibilní verzi phpBB, která je napsaná vývojářem rozšíření v rozšíření).

2. Chybějící jazykové klíče do výchozího jazyka - pokud soubory info_acp_* budou chybět, budou jejich jazykové klíče zobrazeny ve výchozím jazyku fóra a v angličtině.

3. Rozšíření v příkazovém řádku - Rozšíření lze použít v příkazovém řádku.

4. Odstranění možnosti "Stáhnout všechny přílohy" - díkybohu.

5. Kapče přesunuty do jmenných prostorů (namespace) - Zjednodušuje použití kapčí v rozšířeních.

Aktualizace z phpBB 3.0 na Oracle - Opravena chyba s aktualizací databáze na Oracle, která se dříve nepodařila.
Úplný seznam změn najdete v dokumentaci v souboru CHANGELOG.html (http://www.vase_forum/docs/CHANGELOG.html
leschek
Administrátor
Reakce:
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní čeština pro phpBB 3.1.0 RC4

Od vydání poslední verze phpBB 3.1.0 RC3 uběhl asi měsíc a máme tu možná už poslední testovací verzi phpBB 3.1.0 RC4, jejíž překlad najdete v příloze na konci prvního příspěvku a v Downloadech fóra (i starší verze).

Přehled o největších novinkách, které tato verze přináší najdete tady (angl.).
V krátkosti jde o to, že byl opraven problém s konverzí z phpBB 2.0 na phpBB 3.1 a přidána schopnost přístupu k rozšířením nacházejícím se mimo kořenový adresář phpBB. Další novinky se týkají víceméně pouze vývojářů doplňků. Kromě toho byla opravena spousta chyb a problémů, jejichž seznam najdete v souboru phpBB3/docs/CHANGELOG.html.
leschek
Administrátor
Reakce:
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní čeština pro phpBB 3.1 RC5

Vyšla nová testovací verze phpBB 3.1.0 RC5, což spoustu lidí (včetně mě) překvapilo, protože se už spíš čekalo vydání finální verze.

Nové phpBB 3.1.0 RC5 nepřináší téměř žádné novinky, ale spoustu problémů, včetně toho, že fórum nešlo nainstalovat na MySQL 5.7, opravuje. Pokud vás zajímá, jaké chyby byly opravené, podívejte se na tuto stránku (angl.), nebo do souboru phpBB3/docs/CHANGELOG.html, který najdete ve vaší instalaci.

Aktualizovaný překlad (je v něm pár nových řádků a změn) najdete v příloze na konci prvního příspěvku a v Downloadech fóra, kde jsou i starší verze překladu.
leschek
Administrátor
Reakce:
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní čeština pro phpBB 3.1 RC6

Vyšla s největší pravděpodobností poslední (šestá) RC verze phpBB 3.1.0, která opravuje nějaké chyby a aktualizuje FAQ.

Aktualizovaný překlad (je v něm spousta změn ve FAQu, ale jinako jen pár nových/upravených řádků v dalších souborech) najdete v příloze na konci prvního příspěvku a v Downloadech fóra, kde jsou i starší verze překladu.

Mimochodem, konečná verze phpBB 3.1.0 by měla vyjít příští úterý 28.10.2014. Pokud v RC6 najdete nějaké chyby, tak je, prosím, nahlaste vývojářům, ať můžou být opraveny.

Chyby v tomto překladu hlaste, prosím, do tohoto fóra.
leschek
Administrátor
Reakce:
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní čeština pro phpBB 3.1.0

phpBB tým vydal po dlouhých měsících čekání finální verzi phpBB 3.1.0, která opravuje nějaké chyby, které se objevili v předchozích testovacích verzích. Chyby nejsou opraveny úplně všechny (některé - ty menší - byly odsunuty na verzi 3.1.1 RC1), ale osobně si myslím, že není třeba se bát instalace, protože phpBB běží už i na phpBB.com, což je opravdu dost velké fórum.

Co se týče překladu, tak v jednom souboru (který se uplatní při aktualizaci a možná i při instalaci) je několik nových řádků a kromě toho je opraveno několik nepřesností, které se vyskytly v předchozích verzích (děkuji nicebb). Překlad jako obvykle najdete v příloze na konci prvního příspěvku a v Downloadech fóra, kde jsou i starší verze překladu.

Pokud chcete aktualizovat fórum s MODy, tak si přečtete tento příspěvek, kde je aktualizace docela podrobně popsaná. Pokud máte fórum bez MODů, tak se podívejte na popis relativně bezpečného testování s kopií původní databáze, který najdete ve stejném tématu.
leschek
Administrátor
Reakce:
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní čeština pro phpBB 3.1.1

Vcelku rychle byla vydána nová verze phpBB 3.1.1, která opravuje menší bezpečnostní chybu, která by se mohla vyskytnout u někoho, kdo používá prohlížeč z roku 2009 a starší, což je, podle phpBB týmu, asi jedno promile uživatelů. Jinak by mělo být phpBB bezpečné, protože prošlo bezpečnostním auditem.

Dlší opravou je odstranění možnosti "Odeslat kopii emailu i sobě" z formuláře "Kontaktovat administrátora fóra" pro hosty, protože to mohli hosti použít k rozesílání spamů (adresa, kterou vloží se nekontroluje).

Nakonec se vyskytlo několik oprav týkajících se aktualizace z phpBB 3.0.x, mezi které patří:
  • Pokud uživatelem vybraný vzhled neexistuje, phpBB se ho pokusí resetovat na výchozí vzhled.

• Oprava chyb s autorizací, která se týká fór, které jsou zkonvertované z jiných softwarů.

• Zlepšení dokumentace a instrukcí pro aktualizaci.
V překladu je několik menších úprav, ale nejedná se o nic velkýho. Překlad jako obvykle najdete v příloze na konci prvního příspěvku a v Downloadech fóra, kde jsou i starší verze překladu.

Pro aktualizaci z phpBB 3.1.0 na 3.1.1 můžete použít balíček pro automatickou aktualizaci z phpBB.com.
leschek
Administrátor
Reakce:
Kontaktovat uživatele:

Re: Alternativní čeština pro phpBB 3.1.1

Původně jsem chtěl s vydáním aktualizace překladu počkat až na phpBB 3.1.2, které by mělo snad vyjít do konce listopadu, ale protože se v něm objevil nepřeložený řádek (více zde), rozhodl jsem se překlad nahrát už dnes.

Kromě přeloženého řádku je v něm změněno slovo avátar na avatar, což jak se zdá některým lidem vadilo (více zde).

Nakonec jsem při tvorbě neformálního překladu (s tykáním) prošel všechny soubory překladu a opravil v nich spoustu chyb (hrubky, slovosled, nahrazení slov jinýma atd.) V podstatě se dá říct, že v každém jazykovém souboru je něco opraveno. Jsou to sice maličkosti, ale snad bude překlad jednodušší ke čtení.

Opravený překlad (verze 1.04) je ke stažení v příloze na konci prvního příspěvku a v Downloadech fóra (kde jsou i starší verze překladu).
Odpovědět